Hlavní obsah

Nová starost pro VW: Německý žalobce vyšetřuje vrcholové manažery

 

Reklama

Aféra Dieselgate má další pokračování. Stáhne znovu automobilku do potíží?

Článek

Dva vrcholoví manažeři Volkswagenu se nově dostali do hledáčku státního zástupce v Dolním Sasku, tedy ve spolkové zemi, kde se nachází i centrála automobilky. Koncern oznámil, že jsou vyšetřováni pro údajnou manipulaci na finančních trzích.

Známý je zatím jen jeden z vyšetřovaných - Hans Dieter Pötsch, současný předseda dozorčí rady automobilky. Jde o jednoho z nejvýše postavených představitelů firmy.

Údajných manipulací se měl dopustit coby finanční ředitel koncernu. Tuto pozici přitom zastával ještě v září minulého roku, kdy vypukl skandál s emisemi, překřtěný jako Dieselgate. Německá prokuratura už v čevnu začala vyšetřovat, zda automobilka splnila svoji povinnost a informovala investory o negativních dopadech skandálu.

Kromě Pötsche a „nejmenovaného člena vedení" je již vyšetřován i bývalý šéf firmy Martin Winterkorn.

Pötsch i VW uvedli, že nové vyšetřování podporují. „Na základě pečlivého zkoumání interními i externími právními experty je společnost ujištěná ve svém přesvědčení, že manažeři plnili svoji povinnost podle německého práva," stojí v prohlášení koncernu.

Vyšetřování znovu oživuje problém Dieselgate v době, kdy se koncern sice ve Spojených státech dokázal dohodnout na finančním urovnání kauzy, avšak zároveň na tamním trhu zažívá propad prodeje.

V EU pak dál řeší tlak eurokomisařky Věry Jourové, která po vzoru USA žádala odškodnění i pro evropské zákazníky.

Reklama

Související témata:

Doporučované