Hlavní obsah

Nová stezka u Olšiny vede dříve nepřístupným boletickým újezdem

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Sedmikilometrovou naučnou stezku, která vede z velké části přes rašeliniště a slatě kolem rybníku Olšina na Českokrumlovsku, mohou nově využívat návštěvníci.

Článek

Trasa zavede turisty do dříve uzavřeného boletického újezdu. Stezku i nové návštěvnické centrum Olšina zhruba za 24 milionů korun otevřely Vojenské lesy a statky ČR (VLS).

Idea obou projektů vznikla přibližně před pěti lety. „Nápadů, které jsme měli kolem rybníku Olšina, bylo mnoho. Ale konkrétně pro stezku a návštěvnické centrum jsme se rozhodli v roce 2015, kdy se oblast začala otevírat z (boletického) vojenského prostoru,“ řekl ředitel VLS Petr Král.

Podstatnou část stezky tvoří chodníky z dubových fošen na pražcích či dřevěných pilotách. „Přistoupili jsme k tomu netradičně a hledali jsme nová řešení, která zapadnou do místní přírody a budou lákadlem pro návštěvníky. Dřevěná stezka je doplněna o místa k zastavení a o vyhlídky, kterým jsme vdechli netradičnost. Na stezce natrefíme na plovoucí molo, most inspirovaný bobří hrází, loďku, která nás přepraví na molo doprostřed rybníka, vyhlídku tvořenou pouze žebříkem, budku pro ptáky lidské velikosti, ptačí hnízdo a spoustu dalších zajímavostí,“ uvedl spoluautor projektu Vojtěch Rýzner.

Trasa vede okrajovou částí Ptačí oblasti Boletice, která je chráněna jako evropsky významná lokalita v rámci soustavy Natura 2000. Vyskytují se zde vzácní ptáci, jako například datlík tříprstý, chřástal polní, jeřábek lesní nebo kulíšek nejmenší. Lokalitu vyčlenila armáda z vojenského prostoru Boletice v roce 2016.

Další informace o území naleznou lidé v nově otevřeném návštěvnickém centru. „Jde především o rozsáhlou expozici, která bude upozorňovat na význam přírody, historii lokality, vysvětlí veřejnosti nutnost jejich ochrany a v neposlední řadě budou prostory využívány pro odborné i laické školicí a edukativní akce,“ uvedla projektová manažerka VLS Daniela Růžková.

Reklama

Doporučované