Hlavní obsah

Nová vláda Olomouckého kraje šetří, místo sedmi náměstků má čtyři

Foto: STAN

„Přebíráme kraj v nelehké době koronavirové pandemie, vysokého zadlužení a očekávaných dalších ekonomických důsledků krize,“ řekl lídr Pirátů a STAN a kandidát na hejtmana Josef Suchánek.

Reklama

Zástupci Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS dnes před budovou hejtmanství v Olomouci podepsali koaliční smlouvu pro Olomoucký kraj.

Článek

Nová krajská rada musí vyřešit především nepříznivé dopady pandemie koronaviru na rozpočet i chod kraje. Řekl to kandidát na prvního hejtmanova náměstka Ivo Slavotínek (Spojenci). Ustavující zastupitelstvo, které zvolí vedení kraje, je svoláno na pátek. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má koalice 32 hlasů. Vítězné ANO zůstane s SPD v opozici.

Nové zastupitelstvo se podle Slavotínka sejde ve velmi složité situaci, kterou zavinila pandemie koronaviru. „Je zřejmé, že propad daňových příjmů bude realitou minimálně příštích měsíců, ne-li roků. My se s tím budeme muset vypořádat,“ řekl Slavotínek. Upozornil, že hejtmanství bude muset i při propadu příjmů zabezpečit základní služby na odpovídající úrovni a také hledat finanční zdroje na investice pro další rozvoj kraje.

Nynější hejtmanův náměstek Jiří Zemánek (ČSSD) v září zastupitelům řekl, že letošní příjmy kraje budou kvůli propadu daňových příjmů o 900 milionů korun nižší. Zastupitelstvo proto v září schválilo smlouvu o revolvingovém úvěru až 500 milionů korun. Ekonomiku negativně ovlivňuje prudký nárůst nákaz covidem-19, kvůli kterému lze očekávat další pokles daňových příjmů.

„Přebíráme kraj v nelehké době koronavirové pandemie, vysokého zadlužení a očekávaných dalších ekonomických důsledků krize. Také proto jsme se rozhodli snížit počet náměstků ze sedmi na čtyři,“ řekl lídr Pirátů a STAN a kandidát na hejtmana Josef Suchánek.

Nad dalšími ekonomickými dopady epidemie podle kandidáta na náměstka hejtmana Michala Záchy (ODS) visí velký otazník, už nyní je ovšem třeba počítat s krizí. „My do toho ale jdeme s velkou odpovědností a věřím, že se s tím popereme a kraj udržíme v provozuschopném stavu,“ uvedl.

Epidemie koronaviru zkomplikovala i povolební jednání. Suchánek minulý týden oznámil pozitivní test na koronavirus. Stejně je na tom i nynější hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Zástupci koalice se podle Slavotínka ještě musí poradit o způsobu organizace ustavujícího zastupitelstva kraje.

Část krajských zastupitelů se pátečního jednání zřejmě zúčastní na dálku pomocí internetového připojení a zbytek usedne za přísných hygienických podmínek v sále. Slavotínek upozornil, že v následujících dnech se pravidla ještě můžou změnit. „Pokud někdo řekne, že veškerá taková jednání se v tuto chvíli prostě znemožňují, tak bude nutné jednání odložit na dobu, kdy bude moci proběhnout,“ dodal.

Koalice Pirátů a STAN podle uzavřené koaliční smlouvy obsadí v jedenáctičlenné krajské radě stejně jako Spojenci - Koalice pro Olomoucký čtyři křesla. Na ODS připadnou tři místa. V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. ČSSD se letos do zastupitelstva nedostala.

Reklama

Doporučované