Hlavní obsah

Nová zátěž pro peněženky. Nejvíc zdražily klobásy nebo alkohol

Foto: Profimedia.cz

Klobásy a uzeniny obecně zdražily meziročně zhruba o desetinu.

Reklama

Proti červnu vzrostly spotřebitelské ceny o 0,4 %. Ve srovnání s předchozím rokem je pak vidět 3,4% nárůst. Co zdražilo nejvíc a co naopak zlevnilo?

Článek

Ceny letí nahoru. Za rostoucí inlaci může několik faktorů. Stát zvýšil spotřební daň na tabák a alkohol. Obchodníci se snaží vyššími cenami dohnat výpadek tržeb z období karantény a část „viny“ nese kurzový výkyv koruny.

Nejvíc se podle Českého statistického úřadu zdražování týká alkoholu, tabáku a ovoce. „Například v oddíle alkoholické nápoje, tabák vzrostly oproti loňsku ceny tabákových výrobků o téměř 14 procent a naopak v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje meziročně klesly ceny brambor o zhruba 13 procent,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Ceny lihovin vzrostly oproti loňskému červenci o 10,6 %. Oproti červnu se tempo zdražování ještě dále zrychlilo. Před měsícem byl růst jejich ceny ještě na rovných osmi procentech. Podobně poskočily vzhůru pak ceny vajec nebo uzenin a na ty nemá zvyšování spotřební daně vliv.

Mezi další potraviny, kterých se zdražování týká, patří například vepřové maso. To zdražuje oproti loňskému roku o pět procent, ale růst jeho ceny ve skutečnosti naopak zpomalil. V červnu letošního roku byl totiž na 10,2 %.

Podobně zpomaluje i růst ceny ovoce, i když zdražilo oproti loňsku o 22,8 %, v červnu byl růst 27,2 %. Mezi další potraviny, jejichž tempo zdražování zpomalilo, patří cukr a mouka.

Cena zeleniny naopak v červenci klesá. Původně v červnu rostla o 4 %, ale momentálně je oproti loňsku v poklesu o 5 %. Například brambory byly v červnu dražší o 1,5 %, ale nyní jejich ceny meziročně klesly dokonce o 13,3 %. Jejich cena tak klesla až k 16,04 Kč za kilogram, což je nejnižší hodnota od roku 2018.

Celkový pohled na zdražování mimo sektor potravin a nápojů ukazuje, že nejvíce zdražil alkohol a tabák. Naopak klesají ceny v rámci dopravy, pošty a telekomunikací.

Zboží zdražilo oproti loňskému roku o 3,7 % a služby pak o rovná 3 procenta.

Meziměsíčně je také vidět velké zdražení v rámci dovolených. Jejich ceny proti červnu vzrostly o 23,2 %. To je také hlavním důvodem růstu cen v oddíle rekreace a kultura.

Víc ceny rostou jen v Polsku

Ze zemí EU vzrostly ceny nejvíce v Polsku o 3,8 % a v České republice o 3,4 %. V deseti evropských zemích pak spotřebitelské ceny dokonce klesají. Nejvíce na Kypru o 2,2 % a v Řecku o 1,9 %.

V růstu spotřebitelských cen je tak Česká republika nad průměrem Evropské unie o více než 2,7 %.

Reklama

Doporučované