Hlavní obsah

Nové byty v Brně ve 3. čtvrtletí dál zdražovaly, čtvereční metr na 124 500 korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny nového bydlení v Brně i v letošním třetím čtvrtletí dál rostly. Průměrná cena za čtvereční metr v novostavbě vzrostla na 124.500 korun, což je od druhého čtvrtletí o deset procent více a meziročně dokonce o 41 procent více.

Článek

Poptávka po nových bytech podle analýzy realitní společnosti Trikaya, která ceny nového bydlení v Brně dlouhodobě sleduje, neklesá, navzdory neustále rostoucím cenám. Od července do září si nový byt v Brně pořídilo 184 lidí a firem. Čtyři z deseti bytů byly takzvané garsoniéry, tedy jednopokojové byty. „Cenový růst nezastavilo ani 300 nových bytů uvolněných do prodeje. Každý kupující v průměru zaplatil za byt o 70 procent více než před pěti lety. I přesto však nové byty nezůstávají v nabídce dlouho a zpravidla se rozprodají dlouho před kolaudací,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Průměrnou cenu nových bytů zvedají projekty v části Brna známé jako brněnský Bronx. Mezi ulicemi Bratislavská a Cejl se teď nabízejí byty za průměrnou cenu téměř 135 tisíc korun za čtvereční metr. Za byt o rozloze 30 čtverečních metrů tak lidé zaplatí i 4,5 milionu korun. „Situace je poměrně paradoxní, protože tato lokalita donedávna nabízela dostupné nové byty v blízkosti centra. Předsudky problémové lokality potlačila větší dostupnost nemovitostí. Vysoký zájem ale v napjatém brněnském trhu rychle vyšrouboval ceny bytů i v této oblasti, a to navzdory očekávání nad celobrněnský průměr,“ dodal obchodní ředitel Trikaya František Šudřich.

Nabídka bydlení v novostavbách v letošním třetím čtvrtletí vzrostla téměř o 300 bytů, tedy o 20 procent, na trhu bylo celkem 574 bytů. Průměrná cena za čtvereční metr je nejvyšší u jednopokojových bytů, kde dosahuje 132 900 korun, u bytů o dispozici 2+kk je to 117 000 korun za čtvereční metr, byty 3+kk za 111 000 korun za čtvereční metr a u bytů 4+kk a větších 112 500 korun. Dvoupokojový byt o rozloze 58 čtverečních metrů tak nyní přijde na 6,8 milionu korun, byt 1+kk s rozlohou 36,5 čtverečního metru na 4,9 milionu korun.

Jak uvedl zástupce Asociace brněnských architektů a stavitelů Marek Vinter, ceny novostaveb v Brně se přibližují cenám v Praze. „Očekáváme, že růst inflace částečně podpoří poptávku po nemovitostech, protože kupující budou motivovaní investovat své úspory a chránit je tak před výrazným znehodnocením. Na druhou stranu lidé, kteří kupují nové byty primárně pro své vlastní bydlení, se dostávají do problémů,“ doplnil Vinter.

Spolu s malou dostupností bytů přímo v Brně rostou i ceny novostaveb v okolí města. Loni se byty v okrese Brno-venkov prodávaly průměrně za 64.000 korun za čtvereční metr, za poslední rok ale cena vzrostla na 95.000 korun za metr čtvereční, tedy o 50 procent. „Poptávka po bydlení v dostupné vzdálenosti od Brna je velká. Rodinný byt ve městě je z důvodu extrémně vysokých cen pro řadu obyvatel nedosažitelný cíl, a tak se uchylují za jeho hranice. Nyní se ale ukazuje, že enormní zájem zdražuje byty i v těchto oblastech,“ konstatoval Šudřich.

Dostupnost bydlení v Brně chce zvyšovat i vedení města, které plánuje v následujících letech postavit až 1300 družstevních bytů. Město je bude stavět bez zisku, ve výsledku by tak byty měly vyjít levněji. Úvěr na výstavbu těchto bytových domů si budou brát samotná družstva a lidé je budou splácet ve formě nájemného. Na vlastní bydlení by tak měli dosáhnout i lidé, kteří nemají šanci za současných cen nemovitostí splnit podmínky pro hypoteční úvěr.

Reklama

Související témata:

Doporučované