Hlavní obsah

Nové ceny ve Sněmovně. Poslanci si po půl roce zlevnili obědy

Jednací sál Poslanecké sněmovny. Jídlo v přilehlých restauracích bude zase o něco levnější.

Reklama

Poslanci si odsouhlasili zlevnění jídel a pití ve sněmovních restauracích.

Článek

Jídlo ve sněmovních restauracích bude o něco levnější.

Poslanci se sice před necelým půl rokem rozhodli na návrh Pirátské strany ceny jídel znatelně zvýšit, ale teď je zase o něco vracejí dolů.

Oč jde?

Cena jídla v restauraci se kalkuluje z nákupní ceny potravin bez DPH, ke které bývala připočtena přirážka 5 procent, což drželo cenové poměry ve Sněmovně dole.

Od února však po zmíněném návrhu Pirátů byla přirážka zvýšena na 50 procent a nyní by nově měla být 40 procent.

Podle serveru Novinky, který s informací přišel, navrhla minulý týden jídlo zlevnit stálá komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny .

„Vznikl tam názor, že se to přehnalo, takže navýšení by mělo být 40 procent, ne 50,” cituje server pirátského poslance Františka Elfmarka. „Nechápu, proč by se mělo po krátké době o deset procent slevovat,” uvedl Elfmark, člen komise, který prý jako jediný hlasoval proti zlevnění.

Mluvčí Sněmovny Roman Žamboch Seznamu řekl, že důvodem snížení přirážky je to, že se zvýšily nákupní ceny potravin.

„Nové ceny začnou platit v průběhu června. Znojemská pečeně, která dnes stojí 79 korun, zlevní o korunu,“ řekl Žamboch.

Kritiku sklidilo zlevnění cen v restauracích zejména mezi Piráty.

„Podle mě je zlevňování neadekvátní, ceny jsou přijatelné i pro zaměstnance Sněmovny. Měli bychom se zabývat jinými věcmi,“ řekl Seznamu poslanec Pirátů a jeden ze členů komise Ondřej Profant.

Členka komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny Kateřina Valachová, ač říká, že při hlasování nebyla, nižším cenám rozumí.

„Pokud poslanci jsou v Poslanecké sněmovně 12 až 14 hodin denně, je spravedlivé, aby měli možnost najíst se za ceny jako jiní zaměstnanci v rozmezí 80 až 100 korun,“ řekla Seznamu Valachová, byť svůj postoj jinak odmítla větou: „Odmítám papalášské výhody.“

Reklama

Související témata:

Doporučované