Hlavní obsah

„Nemyslím, že někdy napíšu další.“ Knihou roku je překvapivý debut Machoninové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku Alena Machoninová, která letošní předávání opanovala se slovy: Soutěžit v literatuře je úplný nesmysl…

Reklama

Třiadvacátý ročník ceny Magnesia Litera zná svého absolutního vítěze. Po loňské výhře básnické sbírky Miloše Doležala bere cenu výjimečná próza Aleny Machoninové Hella.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Román Hella Aleny Machoninové získal cenu Kniha roku Magnesia Litera. Poté, co loňský ročník nečekaně ovládla básnická tryzna Miloše Doležala za zemřelou družku, letos zvítězila próza, která se v domácí produkci vymyká.

„Román je obdivuhodný přesností a čistotou jazyka i myšlení, na hony vzdálenými publicističnosti a schématické konstrukci mnoha současných českých próz,“ hodnotila porota vítěznou knihu třiadvacáté Magnesie Litery. Hella neláká třaskavým společenským tématem, nechce senzace, nehledá davy čtenářů. Je to nenápadná literární rebelie, knižní manifest za trpělivé psaní i čtení. Hella zůstává fascinovaná literaturou.

Vystudovaná rusistka Machoninová se ve své knize vydává pátrat po zapomenutém osudu Heleny Frischerové, československé židovky, která se stala hrdinkou klasického dokumentárního románu Jiřího Weila Moskva-hranice z roku 1937. Dlouho to vypadalo, že Frischerová zemřela v gulagu a že na její smrti měl podíl právě Weil. Až o desítky let později vyšlo najevo, že Frischerová gulag nejen přežila, ale dokonce o něm vydala svědectví.

„Soutěžit v literatuře je úplný nesmysl,“ pronesla Machoninová, když si s překvapením přišla na pódium Nové scény převzít cenu a šek na dvě stě tisíc korun. „Nicméně všem odborníkům děkuji. Doufám, že čtenáře, kteří nabyli dojmu, že je má kniha výjimečná, nezklamu.“

Hella je autorčin debut. Sama přiznala, že si nemyslí, že bude někdy další kniha následovat. To by ale byla veliká škoda.

Machoninová v Helle trpělivě skládá příběh ze střípků vzpomínek, snaží se sblížit s osudem své hrdinky, porovnává vlastní zážitky z Moskvy s těmi, kdo v ní ve třicátých letech trpěli. Machoninová a Frischerová v literatuře nacházejí útěchu. Ať už je to psaní básní v sovětském gulagu, nebo skládání vzpomínek do tvaru, který na chvíli sceluje minulost s přítomností.

Rozložit paměť

„Mohu si vzít cenu, ale partnera si vzít nemohu,“ glosoval mladý spisovatel Marek Torčík svou výhru v kategorii próza. Jeho románový debut Rozložíš paměť líčí zkušenosti gaye vyrůstajícího na moravském maloměstě, kde se neodpouští jinakost. Podobně jako Hella ale Torčíkova próza tematizuje paměť a zejména pak její fragmentárnost a nespolehlivost.

Torčíkův debut je psaný v du formě, zve své čtenáře, aby jeho příběh doplnili o své vlastní, často pracně potlačované vzpomínky z dětství. Důmyslný, citlivý a přitom neokázalý jazykový styl dělá z Rozložíš paměť jednu z nejzajímavějších próz roku.

V kategorii ČRo Plus Litera za publicistiku zvítězila podle očekávání kniha Terezy Matějčkové Bůh je mrtev. Nic není dovoleno, soubor esejů a rozhovorů vydávaných v Týdeníku Echo, v nichž konzervativně laděná filozofka analyzuje současnou společnost.

Vítězové Magnesia Litera 2024

Kniha roku

Alena Machoninová: Hella (Maraton)

Luxor Litera za prózu

Marek Torčík: Rozložíš paměť (Paseka)

Litera za poezii

Tereza Bínová: Červený obr (Odeon/EMG)

Litera za knihu pro děti a mládež

Jiří Dvořák: Myko. Kompletní zpravodaj ze světa hub (Baobab)

ČRo Plus Litera za publicistiku

Tereza Matějčková: Bůh je mrtev. Nic není dovoleno (Echo Media)

Litera za naučnou literaturu

Stanislav Březina, František Krahulec, Sylvie Pecháčková, Hana Skálová: Louky. Dobrodružství poznávání (Academia)

Litera za nakladatelský čin

Dílo Karla Šiktance (Karolinum)

Litera za překladovou knihu

László Szilasi: Třetí most (Přel. Marta Pató, Protimluv)

DILIA Litera za debut roku

Eli Beneš: Nepatrná ztráta osamělosti (Akropolis)

Litera za detektivku

Jana Jašová: Krutý měsíc (Motto/Albatros Media)

Litera za fantastiku

Jan A. Kozák: Sága o Lundirovi. Synu zimy, hvězdopravci a staviteli (Malvern)

Litera za humoristickou knihu

Lucie Macháčková: Svatební historky (Ikar/EMG)

Cena Magnesia za přínos knižní kultuře

Tomáš T. Kůs a platforma Slampoetry.cz

Kosmas Cena čtenářů

Martin Moravec: Mezi nebem a pacientem (rozhovor s Markem Dvořákem)

V kategorii Kniha roku hlasovalo 229 oslovených profesionálů z literární a knižní branže, v kategorii DILIA Litera za debut roku jich bylo 225. V Kosmas Ceně čtenářů hlasovalo 8505 čtenářů. Vítěze Ceny Magnesia vybrali členové spolku Litera, vítěze ostatních kategorií příslušné odborné poroty.

Cenu DILIA Litera za debut roku si odnesl Eli Beneš za román Nepatrná ztráta osamělosti, který překvapivě civilním způsobem vypráví o návratu z Osvětimi do poválečné Prahy.

V kategorii poezie získala cenu básnířka Tereza Bínová za sbírku Červený obr. „Básnířku fascinuje provázanost veškerého života a příliš se neunavuje komentováním moderního světa – mnohem raději zkoumá pradávné pouto mezi člověkem, přírodou a vesmírem,“ pochválila porota knihu Bínové.

Nejlepší knihou pro děti a mládež se stala publikace Myko. Kompletní zpravodaj ze světa hub Jiřího Dvořáka s ilustracemi.

Pocta slamu

Cenu za mimořádný přínos knižní kultuře získal Tomáš T. Kůs, básník a organizátor večerů slam poetry, žánru pódiové básnické performance, který v Česku loni oslavil dvě desetiletí. „Děkujeme. Záměrně používám množné číslo, protože je nás víc,“ řekl Kůs.

„Toto ocenění je známka, že i když to chvíli trvalo, tak slam poetry se už u nás stala respektovaným žánrem i u odborné veřejnosti. Plné sály máme už přes 20 let, ale přijetí literárními kritiky bývalo z počátku vlahé,“ komentoval Tomáš T. Kůs své ocenění. Dodává, že cena patří celé slam poetry, na které se podílely desítky osobností. „Díky soudržnosti slamové komunity jsme vyrostli v jednu z největších a nejrespektovanějších scén v Evropě.“

Reklama

Související témata:

Doporučované