Hlavní obsah

Nové Dillí hlásí kvůli smogu stav nouze. Vláda už místním rozdala miliony ochranných masek

Foto: Wikipedia/Sumita Roy Dutta

Viditelný smog v ulicích Nového Dillí.

Reklama

V pátek vyhlásila indická vláda v hlavním městě Novém Dillí stav nouze. Může za to kriticky zvýšené znečištění ovzduší, které podle úřadů ohrožuje veřejné zdraví. Ve městě se tak na týden zamezí stavbám a ohňostrojům, školy se uzavřou až do příštího úterý. Studentům a jejich rodičům vláda rozdává miliony ochranných masek. Šéf dillijské samosprávy Arvind Kejriwal označil město za „plynovou komoru”.

Článek

Znečištění ovzduší v indické metropoli dosáhlo kritické úrovně. Místní úřady doporučily obyvatelům hlavního města vyhnout se všem venkovním aktivitám. Arvind Kejriwal zdůraznil význam nošení masek, kterých školákům a jejich rodičům místní orgány rozdaly na miliony. Od 4. do 15. listopadu bude v Novém Dillí současně platit nové opatření, které reguluje provoz vozidel v ulicích. Po městě se tak budou moci pohybovat v jeden den jen vozidla pouze se sudou poznávací značkou, další den jen s lichou. Úřady také zakázaly používání dieselových generátorů.

Zhoršená kvalita ovzduší je v tuto roční dobu běžná. Pravidelně v listopadu a prosinci místní farmáři na svých pozemcích pálí zbytky klasů po úrodě. Na zhoršené kvalitě vzduchu se rovněž podílejí i ohňostroje, které jsou součástí svátku světel Díválí. Ten tento rok Indové slavili 27. října.

Automobilová doprava, průmysl a právě probíhající stavby také výrazně přispívají ke špatné kvalitě ovzduší. Podle agentury AP byly veškeré stavby v oblasti hlavního města zastaveny.

Aktivita místních farmářů má ale na kvalitu ovzduší stále nejvýznamnější dopad. Každou zimu více než dva miliony farmářů v oblasti severní Indie spálí na strništích na 23 milionů tun zbytků rostlin. Vzniká tak smrtící koktejl, který obsahuje oxid uhličitý, oxid dusičitý a oxid siřičitý.

Respirační podmínky jsou v Indii celkově velmi špatné. Podle OSN se tu nachází 14 z 15 nejznečištěnějších měst na světě.

Nebezpečné mikročástice

Znečištění vzduchu způsobuje vysoká koncentrace prachových mikročástic. Ty jsou při vdechnutí škodlivé. Snadno totiž proniknou do plic a v některých případech i do krevního oběhu.

V pátek v některých oblastech Nového Dillí dosáhla koncentrace mikročástic (o velikosti 2,5 mikrometru) na hodnotu 500 mikrogramů na metr krychlový. Světová zdravotnická organizace (World Health Organization) uvádí jako bezpečné množství mikročástic 100 mikrogramů na metr krychlový. Jedná se ale o hraniční situaci, která není škodlivá jen po dobu několika hodin. Neškodné množství částic se totiž pohybuje kolem 10 mikrogramů na metr krychlový.

V současné chvíli je v hlavním indickém městě i německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Související témata:

Doporučované