Hlavní obsah

Nové e-občanky lidé používají. Ministerstvo proto přidá i kartu řidiče

První měsíc provozu elektronické komunikace lidí s úřady využilo 15 tisíc občanů.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před měsícem mohli Češi poprvé vyzkoušet komunikaci s úřady přes internet přes takzvaný Portál občana s elektronickým občanským průkazem. Aktivně ji využívá 15 tisíc lidí.

Článek

Například výpis z rejstříku trestů nebo žádost o nemocenské pojištění s nimi lze vyřešit po internetu. To jsou služby, kvůli kterým není třeba chodit na úřady, pokud máte elektronickou občanku.

Tu začaly úřady vydávat automaticky od 1. července, do té doby byla jen za příplatek. Od obyčejné se liší čipem, podobně jako jsou lidé zvyklí u platebních karet. O týden později se spustil i Portál občana, přes který lze komunikovat s úřady.

O měsíc později se zdá, že možnost vyřídit si některé záležitosti přes počítač lidi oslovilo.

„Na portál se podívalo přes 100 tisíc lidí a z toho 15 tisíc evidujeme jako aktivní uživatele. I vzhledem k tomu, že jsou prázdniny, to bereme jako úspěch,“ říká Jaroslav Strouhal, náměstek ministra vnitra, který má na starosti informační technologie.

S tím, že jde o dobrá data, souhlasí i odborník na informační technologie Michal Bláha. „Je tam pár mimořádností, například že řada lidí byla zvědavá, co tam je. Ale vzhledem k tomu, pro koho je to určené a co tam můžete dělat, tak je to obvyklé číslo pro začátek,“ říká Bláha.

Optimální podle něj je, kdyby služby takzvaného eGovernmentu využívalo 60 až 70 procent populace. Jde ale o cíl, který se podle Michala Bláhy může naplnit v horizontu čtyř až šesti let. Teď je podle něj třeba pracovat na dalších službách.

A to se podle náměstka Jaroslava Strouhala právě díky dobrým startovním číslům daří. „Od září by měla přibýt karta řidiče, kde se dá sledovat agenda kolem řidičského oprávnění, jako jsou přestupky a trestné body,“ slibuje náměstek. V říjnu má přibýt agenta katastru.

Reklama

Doporučované