Hlavní obsah

Nové jméno kolem analýzy, která hájí Čapí hnízdo: Babišova exministryně

Jaká byla role Heleny Válkové?Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Autor analýzy, advokát Karol Hrádela, řekl, že se o své práci bavil s bývalou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou. Spoluautorkou materiálu však prý rozhodně nebyla, tvrdí.

Článek

Bývalá ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Helena Válková je dalším jménem, které se objevilo v souvislosti se vznikem materiálu, který rozebírá, zda se dá v Česku objednat trestní stíhání.

Že se politička, kterou nominoval v roce 2014 do tehdejší koaliční vlády s ČSSD předseda hnutí ANO Andrej Babiš, také jistým způsobem na vzniku dokumentu podílela, připustil v rozhovoru pro Seznam advokát Karol Hrádela.

Ten – a nikoli Babišova nynější ministryně spravedlnosti Marie Benešová – je podle rekonstrukce Seznamu skutečným autorem dokumentu, který popisuje možné zneužití justice.

Advokát Hrádela na přímo položenou otázku odmítl, že by Helena Válková, která patří mezi největší kritiky Babišova trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo, byla přímo spoluautorkou analýzy.

„V žádném případě není,“ uvedl Karol Hrádela, avšak zároveň dodal: „Nemohu vyloučit, že jsem se s ní bavil na vědecké konferenci v Olomouci, kde byla i paní profesorka Válková, a mám pocit, že jsme se toho dotkli. Ale to byla otázka, kde bylo přítomných více lidí.“

Právě poslankyně Válková patří dlouhodobě k největším zastáncům premiéra Andreje Babiše v případu podezření z dotačního podvodu u farmy Čapí hnízdo.

Bývalá ministryně, kterou Babiš při jejím ministerském angažmá už po roce vystřídal a nahradil ji Robertem Pelikánem, se minulý týden právě na návrh premiéra stala novou předsedkyní Rady vlády pro lidská práva a je i jedním z favoritů do volby ombudsmanky.

V té souvislosti byly připomenuty její rozhovory z jara roku 2018, v nichž naznačuje, že stíhání Andreje Babiše z dotačního podvodu není v pořádku.

Seznam se Helenu Válkovou pokoušel kontaktovat, aby se zeptal, co o analýze Karola Hrádely ví, avšak marně. Nebrala telefon a na zaslanou SMS zprávu nereagovala.

Můžete si je připomenout v následujícím videu:

Exministryně Helena Válková a její postoj k Babišově kauze, jak jej připomněl pořad Šťastné pondělí v Televizi Seznam. Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

Příběh dokumentu, který probírá možnosti, zda a jak se dá v Česku objednat trestní stíhání, se stal jedním z důvodů, proč se v posledních týdnech lidé už třikrát sešli na náměstích, aby protestovali proti Andreji Babišovi a zejména proti jmenování Marie Benešové novou ministryní spravedlnosti.

Právě Benešová totiž o této možnosti na veřejnosti mluví a krátce ji popsala i ve své oponentní zprávě, kterou vypracovala letos na jaře pro schůzku justičních expertů u prezidenta.

Její materiál zmiňuje v této souvislosti dvě konkrétní kauzy, a to případy Beretta a Neograph, avšak ona sama prozradila, že na zmíněnou schůzku přinesla k tomuto tématu obsáhlý dokument, k jehož autorství se hlásí Karol Hrádela.

Více si o tom přečtěte zde:

Dokončil ho v roce 2018 a tehdy o něm informoval internetový deník neovlivni.cz, který napsal, že se v něm píše také o kauze Čapí hnízdo.

,,Určitě pojednává i o kauze Čapího hnízda, protože je tam řada velmi zajímavých aspektů, které v tisku vlastně nebyly zatím řešeny,“ řekl nyní Karol Hrádela v rozhovoru pro Seznam. „Vezměme si to, že například v kauze Čapího hnízda se hovoří o tom, že se dělo něco, ale přitom když se podíváme do obchodního rejstříku, tak zjistíme, že věci byly připravovány prokazatelně mnohem dříve, než vůbec bylo vyhlášeno to grantové řízení nebo něco podobného, takže i touto věcí se zabýváme, ale řekl bych, že je relativně okrajová,“ uvedl advokát.

Řekl také, že svoji analýzu psal jako součást obhajoby klienta, jehož jméno odmítá sdělit. Seznamu však sám od sebe sdělil, že zadavatelem není Andrej Babiš.

Na celý rozhovor s advokátem Hrádelou se můžete podívat ve videu v úvodu tohoto článku.

Reklama

Doporučované