Hlavní obsah

Nové strany ve Sněmovně zakládají svoje think tanky. Nemají ho jen Piráti a SPD

Jediné strany, které vlastní think tank zatím nemají, jsou Piráti a SPD.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vlastní politický institut zakládají členové hnutí STAN. Piráti chtěli se založením stranického think tanku počkat do evropských voleb, nakonec ho odsunuli až na příští parlamentní volby.

Článek

Zatímco na sklonku roku 2018 měla vlastní politické instituty jen polovina všech sněmovních stran a hnutí, situace se rychle mění. Stranické think tanky od letoška spouštějí i sněmovní nováčci – a dorovnávají tak tradičnější strany, které za jejich fungování inkasují od státu mnohdy milionové příspěvky.

Nejčerstvěji založeným institutem je think tank hnutí STAN. Jeho Institut moderní politiky Istar začal fungovat letos v lednu a za cíl si klade mimo jiné „vytvářet odborné podklady a analýzy směřující k definování středové liberální politiky“.

Ředitelkou institutu je zastupitelka obce Dolní Břežany Barbora Urbanová. Ve správní radě pak sedí – jako v dalších stranických think tancích – další aktivní politici, třeba poslanec Jan Farský nebo komunální politička a jaderná fyzička Dana Drábová.

„Chceme reagovat na výzvy dnešní doby. Cítíme, že některá témata typu vzdělávání nebo důchodový systém potřebují hlubší zamyšlení – i experty, nejen politiky – nad tím, jak je řešit. A přemýšlet o nich nejen v intencích levicové nebo pravicové politiky, ale hledat pragmatická, středová řešení,“ uvedla Urbanová.

Starostové ale se záměrem nepřicházejí sami. Stejný cíl v prosinci oznámili i členové Pirátské strany, kteří nastínili, že by jejich Pirátský institut mohli založit po letošních volbách do Evropského parlamentu.

Jak však sdělila jejich mluvčí Karolína Sadílková, záměr se nakonec odsunul: „Republikové předsednictvo o tom koncem ledna jednalo… A to v případě, že uspějí v příštích volbách do Poslanecké sněmovny a získají nárok na dotaci.“

Právě pokud se stranám totiž podaří dostat podruhé do Sněmovny, otevírají se jim dveře k milionovým státním příspěvkům.

Může za to novela zákona o sdružování stran z roku 2017, která nabízí stranickým think tankům finanční podporu. Ta tvoří 10 procent z výše státního příspěvku, který si podle volebního výsledku rozdělí jednotlivé strany a hnutí.

Dosud už si stranický think tank založily téměř všechny „tradiční“ subjekty. Sociální demokraté mají Masarykovu demokratickou akademii, komunisté Ústřední institut politického vzdělávání. ODS čerpá příspěvek za svůj Institut pro pravicovou politiku. TOP 09 založila stranický TOPAZ, KDU-ČSL spravuje Institut pro křesťansko-demokratickou politiku. Think tank hnutí ANO nese od roku 2014 název Institut pro politiku a společnost.

Většina z nich pořádá konference a veřejné besedy s poslanci a odborníky, jiné jen na svém webu publikují články.

Poslední stranou, která ještě vlastní think tank nevede, tak kromě Pirátů zůstává hnutí SPD Tomio Okamury. Podle informací Seznamu o něm členové ještě nejednali. Tisková mluvčí SPD Barbora Zeťová ale uvedla, že to v budoucnu není vyloučeno.

„Hnutí SPD nad tím v příštím období uvažuje. Cílem bude prosazování konzervativních hodnot a patriotismu,“ doplnila.

Reklama

Doporučované