Hlavní obsah

Nové testy dodá školám Targo Promotion. Stát hned vypsal další tendr

Foto: David Neff

Nové testy do škol jsou opět z přední části nosu, i když od jiného výrobce.

Reklama

V opakovaném tendru na antigenní testy pro školy se Správě státních hmotných rezerv už podařilo vybrat dodavatele. Bude jím firma Targo Promotion s čínskými testy Sejoy. SSHR ihned vyhlásila také další tendr na 4,7 milionu testů.

Článek

Žáci a učitelé si budou muset zvykat na třetí typ testu. Tendr na jejich dodávku vyhrála firma Targo Promotion, která doručí Správě státních hmotných rezerv (SSHR) 5,6 milionu antigenních testů od čínského výrobce Sejoy. Vyšly na 27,49 koruny za kus bez DPH.

„Předpokládám, že ještě dnes bude uzavřena smlouva na dodávku antigenních testů pro školství,“ řekl předseda SSHR Pavel Švagr. Očekává, že firma dodrží termíny dodání, tedy polovinu testů do 17. května a další polovinu o týden později.

O zakázku se ucházelo celkem osm zájemců. Mezi nimi i společnost Masanta s čínským testem Singclean, který školy používají v současné době. S cenou 30,9 Kč za jeden kus se ale umístila až na třetím místě. Před ní skončila ještě nabídka společnosti Ledum Kamara s cenou 30,87 koruny za kus.

Ačkoliv jde už o třetí typ testu, který se bude ve školách používat, žáci se nebudou muset učit zcela novou techniku odběru. Opět půjde o výtěr z přední části nosu. Postup při testování pak bude velmi podobný jako v případě aktuálně používaného testu Singclean.

Další tendr už SSHR vypsala

Při plném návratu dětí do škol by nových 5,6 milionu testů stačilo na pokrytí zhruba tří týdnů docházky. Proto ministr školství Robert Plaga (za ANO) požádal SSHR o vypsání ještě jednoho, posledního tendru pro tento školní rok.

„Správa státních hmotných rezerv obratem tuto zakázku vypíše a podle dohody s ministerstvy školství a zdravotnictví pro ni budou platit stejná specifikační kritéria jako na poslední zakázku,“ dodal Švagr.

A tak se také stalo. Nový tendr se v pondělí odpoledne objevil v dynamickém nákupním systému, který správa pro nákupy antigenních testů používá.

Zájemci musí podat nabídku na dodávku zhruba 4,7 milionu antigenních testů do 21. května. Dva miliony kusů je pak nutné podle podmínek soutěže dodat už do 31. května, zbytek poptávaného množství pak do 7. června.

Jak už uvedl předseda SSHR Švagr, podmínky pro testy i jejich dodavatele zůstávají stejné. Antigenní testy musí mít senzitivitu nejméně 90 procent a specifitu 97 procent. Zájemce musí předložit dvě vzájemně nezávislé klinické studie na 100 osobách a být registrován jako dodavatel nebo distributor u Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Reklama

Doporučované