Hlavní obsah

Nové vedení hejtmanství má jiný názor na kanál Dunaj-Odra-Labe či zábor půdy u Hněvotína

Foto: Vojtěch Blažek

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve znamení změny názoru hejtmanství na několik klíčových témat v Olomouckém kraji bylo uplynulých šest měsíců od podzimních voleb, po kterých ve vedení krajského úřadu usedla nová koalice.

Článek

Hejtmanství například přijalo verdikt soudu, který zabránil plánovanému záboru desítek hektarů zemědělské půdy u Hněvotína na Olomoucku pro stavbu velkého biomedicínského a biotechnologického centra. Kraj už také nepodporuje kontroverzní projekt stavby kanálu Dunaj-Odra-Labe a ukončil dlouholetou spolupráci v oblasti reklamy a propagace s agenturou TK Plus vlivného sportovního manažera Miroslava Černoška.

Po říjnových volbách v Olomouckém kraji vládne koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. V předchozích čtyřech letech byla ve vedení kraje koalice ANO, ČSSD a ODS. Nové zastupitelstvo Olomouckého kraje loni v prosinci vyslovilo nesouhlas s projektem stavby kanálu Dunaj-Odra-Labe, jehož značná část by měla vést přes území tohoto kraje. „Kanál v dnešní době nemá užitkové a ekonomické opodstatnění. Kromě toho je podle odborníků velkou hrozbou pro životní prostředí. Proto si myslím, že bylo správné rozhodnutí jeho výstavbu dále nepodpořit,“ sdělil hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Dlouhodobě Olomoucký kraj odmítá Labskou větev, hejtmanství ale v předchozích letech podporovalo spojení Odry s Dunajem. Opoziční zastupitel a bývalý hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) míní, že zamítavé stanovisko mělo být z programu zastupitelstva staženo do doby, než bude k dispozici studie zaměřená na dopad projektu na životní prostředí. Projekt měl být poté znovu posouzen.

Jinou optikou se po volbách dívá hejtmanství také na stavbu obřího biomedicínského centra u Hnětovína. Zatímco předchozí vedení kraje záměr podporovalo, nová koalice má jiný názor. Proti rozhodnutí soudu, který v únoru zrušil část zásad územního rozvoje Olomouckého kraje umožňujících zábor 44 hektarů kvalitní orné půdy u Hněvotína pro plánovanou stavbu centra, hejtmanství nepodalo kasační stížnost. Investor tak nemůže začít s přípravou stavby. „Jednalo se o zábor nejkvalitnější půdy o rozloze zhruba šedesáti fotbalových hřišť,“ zdůvodnil postoj hejtmanův náměstek Jan Šafařík (Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj).

Podle Oklešťka je velké štěstí současné koalice, že soud rozhodl proti záboru půdy. „Kdyby tak neučinil soud, se zájmem bych sledoval, jak územní plán mění stávající koalice,“ podotkl Okleštěk. Od nástupu nového vedení Olomouckého kraje se podle něj změnilo jen máloco a zatím není vidět žádný významný a konkrétní výsledek práce. Nové krajské vedení podle něj pouze deklaruje různé záměry, jejichž realizace je nejistá. „Nebo se pokračuje v námi započatých věcech, akorát mě mrzí, že je krácena podpora i v oblastech, za které současné vedení dříve kritizovalo nás, že těmito směry dáváme málo peněz. A teď tam putuje třeba i třikrát méně prostředků,“ uvedl.

Reklama

Doporučované