Hlavní obsah

Nové záběry atentátníků z parlamentu. Chodili a stříleli poslance, ukazuje video

Nové záběry atentátu v teheránském parlamentu. Včerejší útoky mají už 17 obětí.Video: Reuters

 

Reklama

Islámský stát se k odpovědnosti za útoky v íránském parlamentu přihlásil už ve středu. Podle agentury Reuters byl středeční útok prvním, u kterého to v Íránu udělal.

Článek

Íránské ministerstvo pro tajné služby ve čtvrtek oznámilo, že pětice strůjců útoků v Teheránu dříve bojovala v řadách Islámského státu v Iráku a Sýrii. Útoky na budovu parlamentu a mauzoleum zakladatele islámské republiky ajatolláha Rúholláha Chomejního stály život už 17 lidí, přes 40 dalších bylo zraněno.

Zatím není jasné, zda jsou do tohoto počtu zahrnuti i atentátníci. Úřady uvedly, že všichni útočníci byli íránští státní příslušníci a že všichni byli při útocích zabiti.

Ministerstvo pro tajné služby na svých internetových stránkách zveřejnilo fotografie mrtvých útočníků. Uvedlo pouze jejich křestní jména, prý z obavy o bezpečnost příbuzných. Atentátníci měli v minulosti odjet z Íránu a bojovat v iráckém městě Mosul a syrské Racce v řadách radikálního Islámského státu. Loni v srpnu se prý do Íránu vrátili a začali plánovat útoky na posvátná místa v Íránu. Když úřady rozbily jejich buňku, uprchli, dodalo ministerstvo.

Islámský stát se k odpovědnosti za útoky přihlásil už ve středu.

Reklama

Doporučované