Hlavní obsah

Nové záběry teroristů ze Španělska, kamera je natočila pár hodin před útokem v Cambrils

Teroristy z Cambrils zachytila kamera pár hodin před útokemVideo: Ruptly

 

Reklama

Týden po útocích ve Španělsku zveřejnil tamní deník Ara nové záběry, na kterých si trojice teroristů kupuje na čerpací stanici jen pár hodin před útokem chleba, omelety a zapalovače.

Článek

Tři útočníky, které policie zastřelila v Cambrils po útoku v Barceloně, zachytila kamera na čerpací stanici jen několik hodin před útokem. Podle katalánského deníku Ara, jenž záznam ve středu zveřejnil, navštívila trojice mužů čerpací stanici nedaleko města čtyřikrát během dne. V den útoku si koupili chleba, omelety a zapalovače.

Atentátníci z Katalánska zabili minulý týden 15 lidí. Buňka dvanácti teroristů, která nejspíše sídlila v Alcanaru, nejprve naplánovala útok na barcelonském bulváru La Rambla. V nejrušnější části španělské metropole najela dodávka do davu lidí. O několik hodin později se pak o stejný útok pokusili muži v osobním autě ve městě Cambrils.

V domě v Alcanaru, kde došlo den před útoky k mohutnému výbuchu, teroristé připravovali výbušniny. Původně plánovali daleko rozsáhlejší útok. Jejich cílem byla řada barcelonských památek, tedy oblíbených turistických oblastí, kde se zdržuje hodně lidí.

Video: Katalánsko po teroristických útocích

Teroristický útok v centru Barcelony si vyžádal 13 životůVideo: AP

Islámský stát nyní zveřejnil video, ve kterém hrozí Španělsku dalšími teroristickými útoky. Ve čtvrtek o tom informovala španělská média. Dva členové IS na videu vyzdvihují atentátníky z Katalánska. „Žádám Alláha, aby přijal naše bratry z Barcelony. Naše válka proti vám bude pokračovat až do konce světa," říká na videu muž se zahalenou tváří, jenž se podle španělských médií jmenuje abú Salmán Al-Ándalus. Al-Ándalus je historický název pro oblast na jihu Španělska, kterou ve středověku ovládali muslimové.

Druhý muž v uniformě IS má tvář odhalenou a vyzývá ke svaté válce, džihádu. „Džihád nemá hranice. Pokud nemůžeš odejít do Islámského státu, dělej džihád tam, kde jsi," říká muž, kterého španělská média identifikovala jako Muhammada Jasína Péreze.

Španělská vláda po atentátech ponechala bezpečnostní opatření na čtvrtém, tedy druhém nejvyšším stupni. Katalánské úřady ve středu oznámily, že v Barceloně zvýší bezpečnostní opatření v místech vyhledávaných turisty a také na sportovištích a u kulturních památek.

Video: Čtveřice zadržených teroristů vypovídala před soudem

Teroristé z Barcelony stojí před soudemVideo: AP, Reuters, Ruptly

Reklama

Doporučované