Hlavní obsah

Nový Jičín bude pokračovat v opravách kotelen, domácnosti ušetří

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Do rekonstrukcí kotelen a teplovodů město investuje 26,5 milionu korun. Instalací nových kotlů a technologií se zvyšuje efektivita výroby tepla a snižuje emise. Nové kotle příznivě ovlivňují cenu tepla a teplé vody pro domácnosti.

Článek

Město pro letošní rok s provozovatelem tepelného hospodářství sjednalo cenu 617,54 koruny za gigajoule tepla. Opravit chce letos pět kotelen – v ulici Dlouhá, Poděbradova, K Nemocnici a Trlicova a v Hotelu Praha.

„Průměrné stáří zařízení je 25 let. Do jejich obnovy a do rekonstrukce dvou úseků teplovodů v Nádražní a Jičínské ulici budeme investovat 26,5 milionu korun,“ uvedl novojičínský místostarosta Václav Dobrozemský (ODS). S ohledem na zkušenosti minulých let očekává, že ze soutěží vzejde nižší cena. Na modernizaci kotelny v Trlicově ulici se téměř ze třetiny bude podílet evropská dotace.

Nové kotle spotřebují podstatně méně zemního plynu než ty staré. „Jen díky tomuto efektu dochází ke snížení ceny tepla o osm korun za gigajoule. Zároveň tím šetří naše peněženky a podpoří se zlepšení stavu životního prostředí. Protože jde o nová zařízení a technologie, jejich opravy lze na řadu let téměř vyloučit. A i tento fakt znamená úsporu,“ uvedl Dobrozemský.

Se zásadní obnovou kotelen a teplovodů začalo město v roce 2018. Nyní podle energetika Pavla Puchnera z bytového odboru radnice kotelny produkují ekologičtěji a ekonomičtěji už 80 procent dodávaného tepla.

„V našich městských kotelnách se spaluje převážně zemní plyn a v kotelně v ulici Anenské navíc dřevní štěpka. Právě modernizací této kotelny v roce 2018 se podařilo snížit výkon kotelny a už ke svému provozu nepotřebuje emisní povolenky, jejichž cena dramaticky narostla,“ uvedl Puchner. Městu tak odpadl každoroční výdaj 600 tisíc korun.

Nový Jičín vlastní 28 kotelen, které provozuje ve spolupráci se společností Veolia Energie ČR. Dodávají teplo a teplou vodu do 5 400 bytů, do škol, sportovišť, divadla i dalších objektů.

Reklama

Doporučované