Hlavní obsah

Léčivá látka proti rakovině, kterou připravili Češi, by se mohla začít testovat v USA

Kolik stojí nový lék? První díl pořadu Byznys Lab o objevu českých vědců.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Magazín Byznys Lab tentokrát o vývoji léku proti rakovině a taky o tom, jak těžké je najít investory pro slibné vědecké projekty. Podle Jaromíra Zahrádky, ředitele společnosti i&i Prague, stojí výzkum a testování nového léčiva odhadem 200 až 500 milionů dolarů.

Článek

„Jsme tu proto, abychom cíleně hledali ty nejslibnější vědecké projekty a upozorňovali na ně investory,” popsal ve studiu Jaromír Zahrádka. Právě ta část, kdy se ze základního výzkumu objev má přenést do praxe, bývá riziková. A investoři jsou opatrní, vysvětlil.

V Byznys Labu ukážeme i detaily výzkumu, který právě běží v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Tým Pavla Majera – ve spolupráci s firmou Dracen Pharmaceuticals – dokončil látku, která je nadějí pro nemocné rakovinou. Dokáže zničit nádorové buňky, ale ostatní kolem, tedy ty zdravé, nepoškodí.

„Tahle látka je vlastně taková časovaná bomba. Vypadá jako aminokyselina glutamin, ale v případě, že ji rakovinné buňky začnou využívat, dojde k prudké chemické reakci a k zastavení růstových procesů v buňce,” popsal přímo ve své laboratoři vědec Pavel Majer.

Jeho týmu se ale podařilo ještě víc: mají už připravené i zálohy, kdyby původní látka selhala. A projekt se tak posouvá do další fáze. Ještě letos chce Dracen látku přihlásit u Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv v USA. Pokud dostane zelenou, můžou začít testy na pacientech.

Druhý díl pořadu Byznys Lab o objevu českých vědců.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Kolik stojí výzkum léků a proč s ním můžou zásadně pomoci spin-off firmy? A jak daleká cesta je z laboratoře k licenční smlouvě?

Sledujte Magazín Byznys. Každý všední den ve 14 hodin, 18:15 a 22:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované