Hlavní obsah

Nový Mac Pro může stát víc než tři průměrná auta. Kdo si ho koupí?

Apple uvedl do prodeje svůj nejvýkonnější stroj vůbec.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Půl roku od oficiálního představení a konečně je na pultech. Jablíčkáři si od včerejška mohou objednávat nový Mac Pro – nejvýkonnější stolní počítač od kalifornské společnosti z Cupertina. Jednomu z nejrychlejších strojů na trhu by mohla uškodit snad jedině jeho cenovka, která je astronomická, ale odpovídá kvalitě.

Článek

Kromě hraní her v nejvyšším možném rozlišení zvládne i střih 8K videí, obdobně i úpravu velkého počtu kvalitních fotografií a zaostávat nebude ani při vytváření náročných grafických designů, architektonických modelů nebo aplikací softwarových vývojářů.

Prodej svého stolního počítače s dosud nejvyšším výkonem Apple odstartoval v úterý. První kusy v základní konfiguraci nicméně začne dodávat až 30. prosince. Z českých prodejců má nový Mac Pro v nabídce zatím internetový obchod Alza.cz, stále ale ještě bez ceny či dostupnosti.

Servery a magazíny věnující se technologiím – mezi nimi také AppleCrunch – už nicméně přišly s přepočítanými částkami pro nejnižší i nejvyšší verze počítače. Ta maximálně vybavená přitom dosahuje téměř k 1,7 milionu korun. Bez monitoru. Spolu s novým strojem poslala firma založená Stevem Jobsem do prodeje také monitor Pro Display XDR, který cenu, jak jinak, ještě navyšuje.

Standard za 165 tisíc

Základní provedení počítače startuje na ceně 164 990 Kč, a to bez monitoru. Konfigurace nabídne 8jádrový procesor Intel Xeon o výkonu 3,5 GHz spolu s grafickou kartou Radeon Pro 580X, 32GB RAM a 256GB flash paměti.

Zmíněný lepší monitor vyjde sám o sobě se standardním sklem na 139 990 Kč, model s nanotexturou pak bude stát o 25 tisíc více.

Co nabízí maximum? I největší paměť vůbec

Nejnáročnější verze nového počítače od Applu může stát se vším všudy až 1 656 190 Kč. S maximální konfigurací totiž přichází i 28jádrový procesor Intel Xeon, operační paměť 1,5 TB RAM, kterou žádný jiný stolní stroj zatím nenabídl, a dvě grafické karty Radeon Pro Vega II Duo 64GB. Jenom za obří paměťovou kapacitu si zájemci připlatí 800 000 Kč.

Nový monitor má v názvu tři písmena, tedy XDR, znamená to „extrémní dynamický rozsah”. V podstatě obrazovka umí zobrazit velmi široký rozsah mezi nejtmavším a nejsvětlejším bodem. Maximální hodnota na úhlopříčce 32 palců a rozlišení 6K činí až 1600 nitů – pro srovnání, standard se pohybuje spíše pod 400 nity.

Reklama

Související témata:

Doporučované