Hlavní obsah

Nový most u Hořic podstoupil zatěžovací zkoušku, řidičům se otevře 1. listopadu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Most na I/35 testovalo 6 zeminou naložených nákladních automobilů o celkové hmotnosti 180 tun. Výsledky zatěžovací zkoušky by měly být známé v následujících dnech. Řidičům by se most mohl otevřít v neděli 1. listopadu.

Článek

Technici zatěžovací zkoušku na novém mostě u Hořic na silnici I/35 mezi Hradcem Králové a Jičínem naplánovali na čtyřech vybraných mostních polích z celkových patnácti. Průhyb konstrukce mostu by podle projektantů měl být na úrovni deseti až dvanácti milimetrů, uvedl v České televizi Vladimír Dubšík ze stavební firmy Eurovia CS. S délkou 446 metrů je most nejdelší estakádou na silnicích v Královéhradeckém kraji.

Rekonstrukce mostu u Hořic je současnou největší investicí na silnicích první třídy v Královéhradeckém kraji. Proti původně uváděným 223 milionům korun bez DPH by měla činit asi 236 milionů korun bez DPH. Stavbaři totiž proti původním předpokladům museli zdemolovat a postavit znovu i spodní část mostu.

Zchátralý most stavbaři zcela zbořili a začali stavět znovu. Diagnostický průzkum zjistil zatékání do nosné konstrukce. Vzhledem k plánované elektrifikaci přemostěné železniční tratě je most oproti původní stavbě zhruba o jeden metr vyšší.

S otevřením mostu skončí objížďka přes jižní část Hořic, která začala loni v dubnu. Denně po objížďkách přes Hořice projede kolem 14 tisíc vozidel. Kvůli trvalým kolonám aut je doprava v Hořicích značně komplikovaná.

Silničářům ale práce v Hořicích neskončí. Na jaře roku 2021 opraví silnice, po kterých vedla objížďka. Především půjde o komunikace v ulicích Husova a Táboritská. Opraví také železniční přejezd v Husově ulici.

Reklama

Doporučované