Hlavní obsah

Nejvyšší žalobce o Čapím hnízdě: Jsem připraven udělat závažné rozhodnutí

Foto: verejnazaloba.cz

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Reklama

aktualizováno •

Nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že výhružky některých opozičních politiků o jeho odvolání nedávají dobrý signál pro nezávislost státního zastupitelství.

Článek

Nově jmenovaný nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se může stát rozhodující osobou v kauze Čapí hnízdo, která se dotýká českého premiéra Andreje Babiše.

Otázky na toto téma považuje za předčasné, v rozhovoru pro Seznam Zprávy ale uvedl, že pokud to bude nutné, je podle svých slov připravený udělat zásadní rozhodnutí.

„To, že mě může čekat v té funkci nějaké zásadní, závažné rozhodnutí s celospolečenským dopadem, tak to k tomu prostě patří. Já jsem to deset let sledoval v přímém přenosu,“ říká Stříž.

Kauza Čapího hnízda je nyní u pražského žalobce. Pokud by případ zastavil, právě Stříž by rozhodoval o tom, zda ho znovu otevřít, jak už to v minulosti udělal jeho předchůdce Pavel Zeman.

Nový žalobce ale zatím nechce žádným způsobem naznačovat novinářům, veřejnosti a ani dozorovému státnímu zástupci, jak by v případu rozhodnul, pokud by mu na stole přistál.

Seznam Zprávy se nejvyššího státního zástupce také ptaly, jak vnímá výroky některých opozičních politiků, kteří už řekli, že by měl Stříž po volbách skončit. Jako třeba šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Asi to není úplně dobrý signál z hlediska té proklamované nezávislosti státního zastupitelství, když vám někdo vyhrožuje odvoláním v den, kdy jste jmenován do funkce. Neberu si to osobně a nehodlám se tomu podřídit, že bych snad přizpůsobil výkon funkce přáním někoho, kdo může mít vliv na moje další působení ve funkci,“ reagoval na výrok předsedkyně TOP 09 nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž také řekl, že jeho jmenováním do funkce skončila doba nejistoty a spekulací.

„Hodlám tuto funkci vykonávat objektivně bez ohledu na případné dopady na politické nebo obchodní sféry. Vždy budu vystupovat ve veřejném zájmu. Budu se snažit udržet nezávislost a nestrannost Nejvyššího státního zastupitelství tak, jak byla za posledních 10 let nastavena Pavlem Zemanem,“ řekl Stříž na tiskové konferenci v Brně.

Zdůraznil, že o funkci nejvyššího státního zástupce sám neusiloval. Podle svých slov souhlasil po domluvě s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou s tím, že pokud se nenajde jiný kandidát, funkce se ujme.

Jeho jmenování schválila v pondělí na návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) vláda. Stříž řídí Nejvyšší státní zastupitelství od července, kdy jako první náměstek převzal pravomoci končícího šéfa žalobců Pavla Zemana.

Stříž působí ve veřejné žalobě od roku 1986, nejprve jako právní čekatel, později vyšetřovatel a prokurátor u vojenské prokuratury. Od roku 1996 pracoval na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, v letech 1997 až 2007 byl náměstkem vrchního státního zástupce. Po nástupu Pavla Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce v roce 2011 se stal jeho náměstkem.

Pavel Zeman svou rezignaci k 30. červnu oznámil v polovině května, mezi důvody zmínil i tlak ze strany Benešové. Ministryně jeho slova o tlaku odmítla.

Reklama

Doporučované