Hlavní obsah

Nový plán na výstavbu Babišovy úřednické čtvrti, pozemky může nabídnout letecký ústav

Foto: Vojtěch Veškrna

Původní plán na úpravu pozemků v Letňanech pro vládní čtvrť se s Prahou zatím dohodnout nepovedlo.

Reklama

Vláda chce v Letňanech vybudovat areál, do kterého by sestěhovala až 10 000 státních úředníků.

Článek

Pokud se státu nepodaří získat od pražského magistrátu pozemky v Letňanech, mohla by vládní čtvrť vyrůst na blízkých pozemcích patřících ministerstvu financí a Výzkumnému a zkušebnímu leteckému ústavu (VZLÚ). Tiskové oddělení ministerstva webu Neovlivní.cz potvrdilo, že resort takovou možnost analyzuje. Ředitel státního leteckého výzkumného ústavu Josef Kašpar serveru řekl, že o možnosti vybudování administrativního komplexu s ním už jednali zástupci vlády a ministerstva.

Vláda chce v Letňanech vybudovat areál, do kterého by sestěhovala až 10 000 státních úředníků dosud rozmístěných v několika budovách. Pražský magistrát chce výměnou za své pozemky to, aby stát dostavěl vnější silniční okruh kolem Prahy, přispěl městu na vnitřní okruh a postavil novou nemocnici. Jednání mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) minulý týden ale skončilo bez výsledku.

Anketa

Souhlasíte s nápadem Andreje Babiše postavit novou vládní čtvrť?
Ano
35,9 %
Ne
64,1 %
Celkem hlasovalo 7745 čtenářů.

Neúspěch jednání přiměl stát hledat alternativní řešení. „Ministerstvo financí a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových aktuálně analyzují možnosti výstavby administrativního komplexu v Letňanech na pozemcích patřících ministerstvu a přilehlých pozemcích státního Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu, které ústav v současnosti sám nevyužívá a pronajímá,“ řekla serveru Neovlivní.cz Anna Fuksová z tiskového oddělení ministerstva financí, pod které VZLÚ spadá.

Generální ředitel výzkumného ústavu Josef Kašpar potvrdil, že jednání už začala. „Již s námi na toto téma jednali zástupci vlády, z ministerstva financí a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ řekl Kašpar serveru. Dodal, že využití pozemků výzkumného ústavu je možné jen částečně. Některé pozemky jsou totiž podle webu zatížené nájemními smlouvami nebo na nich má ústav vybudovanou svoji infrastrukturu. Využití pro stavbu úřednické čtvrti se proto podle Kašpara jeví jako problematické, ale nikoliv nemožné.

S projektem na vytvoření vládní čtvrti přišel Babiš, podle něj by to umožnilo snížit náklady státu a lépe využít paláce v centru města, v nichž nyní sídlí orgány státní správy. Letňany považuje premiér za nejvhodnější variantu.

Plán vlády se loni na podzim setkal s odporem pražské radnice, která vlastní některé z pozemků, na nichž by chtěl Babiš čtvrť vybudovat. Magistrát dal ale posléze najevo, že v případě ústupků státu je ochoten o uvolnění městských pozemků jednat. Podle Hřiba stát musí dostavět vnější okruh, přispět hlavnímu městu na vnitřní okruh a postavit nemocnici, aby mohla začít diskuse o stavbě úřednické čtvrti.

Reklama

Související témata:

Doporučované