Hlavní obsah

Nový premiér a desítka ministrů. Ukrajinská vláda má nové složení

Foto: Profimedia.cz

Mimořádné zasedání ukrajinského parlamentu.

Reklama

Ukrajinský parlament v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským schválil složení nové vlády. Novým premiérem se stal Denys Šmyhal. Jakou proměnou prošel ukrajinský kabinet ministrů, co k tomu vedlo a kdo jsou tváře nové ukrajinské vlády?

Článek

Dnes už bývalý předseda ukrajinské vlády Oleksij Hončaruk se před několika týdny stal ústřední postavou skandálu s odposlechy a oznámil, že odchází z funkce premiéra. V pořízených nahrávkách se Hončaruk nelichotivě vyjadřoval o prezidentovi a jeho ekonomických kompetencích. Prezident Volodymyr Zelenskyj ale napřed demisi Hončaruka odmítl.

Hončarukovu rezignaci ale Nejvyšší rada na svém mimořádném zasedání ve středu schválila. Za půl roku jeho vlády Ukrajina dosáhla některých zásadních změn, mezi nimiž jsou nová dohoda o tranzitu plynu s Ruskem a snížení inflace na 3,2 %. Na místo nového premiéra ukrajinský prezident navrhl Denyse Šmyhala, který předtím vykonával funkci vicepremiéra.

Kdo je Denys Šmyhal?

Čtyřiačtyřicetiletý Denys Šmyhal, kandidát ekonomických věd, má zkušenost s prací ve veřejném sektoru a byznysu. Během studia pobýval na stážích v Německu, Kanadě a Belgii. V roce 2018 se stal ředitelem elektrárny Burštyn, která je největším producentem energie v Ivanofrankivské oblasti. Tato společnost je součástí holdingu, který patří nejznámějšímu ukrajinskému oligarchovi Rinatu Achmetovovi. Právě proto ho média označují za „Achmetovova člověka“. V srpnu roku 2019 prezident Zelenskyj jmenoval Šmyhala předsedou regionální správy města Ivano-Frankivsk. Později dotyčný zastával funkci ministra pro rozvoj komunit.

Foto: Profimedia.cz

Denys Šmyhal.

Prioritou nového předsedy vlády je především řešení ekonomické a rozpočtové krize. „Myslím si, že bychom měli okamžitě revidovat rozpočet pro rok 2020. Musíme snížit platy ministrů a naopak zvýšit důchody,“ oznámil nový premiér.

Slíbil také, že se postará o přípravu programu boje s koronavirem a zvýšení úrovně informovanosti Ukrajinců. Nová vláda by měla řešit i otázku státní bezpečnosti, návrat Donbasu a Ruskem anektovaného Krymu.

Pro zvolení Šmyhala novým předsedou vlády hlasovalo 277 poslanců. Volodymyr Zelenskyj ho označil za „dobrého manažera“. Šmyhalovo zvolení se ale setkalo i s kritikou. Poslankyně strany bývalého prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka tuto volbu přirovnala k „první svatební noci“.

Nové staré tváře

Ne všichni ministři svá místa v resortech opouštějí. Arsen Avakov stále povede ministerstvo vnitra, Denys Maljuska zůstává na ministerstvu spravedlnosti.

Bývalý ministr zahraničí Vadym Prystajko bude nadále zodpovědný za evropskou a euroatlantickou integraci. Uvolnil místo pro Dmytra Kulebu, který se postaví do čela ministerstva zahraničních věcí. Na místo nového ministra zdravotnictví přichází Ilja Jemec, který tuto funkci zastával již za vlády Mykoly Azarova v letech 2010 až 2011.

Podle slov některých poslanců snaha rychle „restartovat“ vládu souvisí s rostoucí hrozbou světové ekonomické krize a šířením koronaviru na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Doporučované