Hlavní obsah

I z kómatu se může ČKD probrat, říká nový vládce stavitele tunelu Blanka

Pošramocené vztahy s Prahou kvůli tunelu Blanka se nám daří napravovat, můžeme být v hlavním městě u velkých staveb dál, říká nový majitel ČKD Praha DIZ.Video: Adam Junek

 

Reklama

Slétli se na nás supi. Dokazuje to i postup v insolvenci, kdy správce popřel skoro pět miliard pohledávek z necelých osmi, říká nový majitel ČKD Praha DIZ Robert Wolf.

Článek

Petr Speychal za mnou nestojí a rozhodně nejsem jeho bílým koněm, prohlásil rezolutně v rozhovoru pro Seznam Zprávy nový majitel strojírensko-technologické společnosti ČKD Praha DIZ Robert Wolf. Dosud byl generálním ředitelem firmy, která dodávala technologie pro tunelový komplex Blanka.

Firma se slavnou značkou a tradicí sahající k Emilu Kolbenovi je od loňska v insolvenci, do níž se dostala po květnovém zásahu Daňové Kobry. Společný útvar daňových specialistů, policie a celníků doměřil firmě daně za bezmála 800 milionů korun kvůli údajným daňovým podvodům.

Klíčový pro osud firmy bude příští týden. Po několika odkladech proběhne tak zvaný přezkum pohledávek. „Věřitelé se na firmu slétli doslova jako supi. Ale postup insolvenčního správce naznačuje, že jde skutečně o supy. Z asi 7,5 miliardy korun přihlášených dluhů jich za 4,8 miliardy popřel,“ říká Wolf s tím, že chce věřitele přesvědčit, že díky reorganizaci může firma opět ožít.

Jak toho chce docílit? Jsou bývalí zaměstnanci připraveni zapojit se do kříšení firmy se staletou tradicí? Je možné pro firmu, která se kvůli tunelu Blanka soudila s Prahou v arbitráži, znovu dosáhnout na velké veřejné zakázky? A jaké vztahy bude mít „očištěná“ ČKD Praha DIZ s původním mateřským koncernem ČKD Group stále napojeným na Speychala? To vše v rozhovoru s Robertem Wolfem nahoře.

Reklama

Doporučované