Hlavní obsah

Nový žebříček českých miliardářů. Nejbohatší je Kellner, za ním v první pětce velké změny

Top 5 – pětice nejbohatších Čechů podle nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes.Video: Jan Marek

 

Reklama

Česká mutace časopisu Forbes uveřejnila nejnovější vydání tradičního žebříčku nejbohatších lidí České republiky.

Článek

Nejbohatší Čech Petr Kellner uniká ostatním, historický propad Andreje Babiše a nástup mladých a bohatých technologických byznysmenů, kteří sametovou revoluci z roku 1989 znají jen z vyprávění. To jsou nejdůležitější sdělení z nového žebříčku nejbohatších Čechů, který vydal magazín Forbes v Česku už poosmé.

Forbes do prestižní ankety, jejichž výsledky Seznam má k dispozici, poprvé zařadil celou stovku nejbohatších Čechů. Jejich souhrnné jmění dosahuje 1,2 bilionu korun.

Kompletní žebříček nejbohatších Čechů

Podívejte se na nejnovější seznam 100 nejbohatších Čechů podle časopisu Forbes. Žebříček najdete ZDE

Petr Kellner za poslední rok zbohatl o 40 miliard a jeho jmění Forbes spočítal na 350 miliard korun. Tento měsíc pro něj může být významný. Pravděpodobně rozhodne o uvedení svého nejcennějšího majetku, jímž je splátková skupina Home Credit, na burzu v Hongkongu a může se také vrátit jako majitel do TV Nova.

Český premiér Andrej Babiš naopak chudne. Odhad jeho jmění, které tvoří především holding Agrofert, Forbes meziročně snížil na 70 miliard korun. Babiš tak poprvé v žebříčku nefiguruje mezi nejsilnější trojkou. Z TOP 3 ho stáhly horší výsledky Agrofertu, především chemiček vyrábějících průmyslová hnojiva, jako je německý SKW Piesteritz, a pokračující restrukturalizace německých pekáren Lieken. Zároveň roste zadlužení holdingu. Agrofert je zaparkovaný ve dvou svěřenských fondech, Andrej Babiš ale zůstává příjemcem z nich plynoucích benefitů.

Druhým nejbohatším Čechem se tak v letošním ročníku stal realitní magnát Radovan Vítek, majoritní vlastník skupiny CPI Property Group, a třetí je finančník Karel Komárek, který mimo jiné ovládá skupinu Sazka.

Forbes letos žebříček nejbohatších rozšířil o 20 nových jmen. Mezi nimi tvoří významnou část byznysmeni, kteří začali z nuly a u zrodu jejich jmění stály moderní technologie: například Martin Hájek, šéf a hlavní majitel společnosti Livesport, která poskytuje nejrychlejší sportovní výsledky nejen do mobilních telefonů po celém světě. Jmění devětatřicetiletého byznysmena pro letošek Forbes odhaduje na 8,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované