Hlavní obsah
Online

Vojtěch pokáral hygienu, opatření na severu Moravy neměla platit okamžitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Brífink Adama Vojtěcha k zpřísnění opatření v Moravskoslezském krajiVideo: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění v souvislosti s koronavirovou epidemií v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ve čtvrtek přibylo v Česku 137 případů nákazy novým typem koronaviru. Je to nejvyšší přírůstek za posledních šest dnů. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 4617 lidí.

- Na Kutnohorsku už není nutné nosit roušky a zrušena jsou i další mimořádná opatření vyhlášená kvůli zvýšenému výskytu koronaviru. V platnosti zůstává pouze zákaz návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory.

- Moravskoslezská hygiena rozšířila koronavirová opatření, která jsou nyní povinná na Karvinsku pro celý kraj. Povinné roušky jsou nově ve vnitřních prostorách i veřejné dopravě. „Při návštěvě nemocnic a sociálních zařízeních bude nutný respirátor FFP2. V celém kraji platí také uzavření prostor restaurací a barů mezi 23:00-8:00h a konání hromadných akcí jen do 100 osob. Přeshraniční pracovníci se prokážou negativním PCR testem na covid 1× za 14 dní,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • Nová protiepidemická opatření komplikují provoz lázní Klimkovice

    Dnešní zpřísněná protiepidemická opatření, která začala platit v Moravskoslezském kraji, zkomplikují situaci i Sanatoriím Klimkovice. Lázně mohou přijímat pouze pacienty s negativním testem na covid-19, v příštím týdnu do nich má přitom přijet asi 200 klientů. Sanatoria hledají způsob, jak situaci vyřešit. „Nové nařízení Krajské hygienické stanice Ostrava, podle kterého můžeme přijímat od dnešního odpoledne nové klienty pouze za předpokladu, že budou mít k dispozici potvrzení o negativním testu na covid-19 ne starší čtyř dnů, případně pokud těmto klientům zajistíme testování po příjezdu, jsme obdrželi dnes ve 13:00. Protože jen na příští týden máme naplánován příjem 200 klientů, tak nás toto nařízení velmi zaskočilo,“ uvedla mluvčí lázní Ivana Gračková.

  • Vojtěch: Opatření neměla začít platit okamžitě

    „Opatření bylo správné, ale jejich vydání mělo být vztaženo ke konkrétní hodině a ne času jejich vyhlášení,“ řekl Vojtěch na adresu moravskoslezské hygieny, která zavedla opatření v pátek po poledni. Zaskočila tím většinu lidí v regionu. I za to vyzvala ODS krajskou hygieničku Pavlu Svrčinovou a ministra zdravotnictví k rezignaci. „Pro rezignaci důvod nevidím,“ uvedl Vojtěch.

  • Vojtěch: Chytrá karanténa neselhala

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odmítl, že by v Moravskoslezském kraji selhala chytrá karanténa. „Tohle nejsou ohniska spojená s OKD. Není to tak, že by chytrá karanténa nebo její nefunkčnost tuto situaci zavinila,“ uvedl. Popřel také kritiku ze strany hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka, který uvedl, že kolabují nemocnice. „Není to tak, že nemocnice kolabují. Někde je pacientů více, ale určitě to není tak, že by nemocnice situaci nezvládaly,“ dodal Vojtěch.

  • Vojtěch: Situace je riziková, opatření musíme udělat včas

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na krátkém brífinku vysvětlil, proč došlo k zpřísnění opatření v Moravskoslezském kraji. „Musíme rozlišit situaci, která byla před dvěma týdny v OKD, a to, co se odehrává v posledních dnech, kdy vznikají nová ohniska v regionu, která s OKD nemají nic společného, ale souvisí například se zahraničními pracovníky,“ řekl novinářům. Hygienici podle něj aktuální stav vyhodnotili jako rizikový, kdy by mohlo dojít k výraznému šíření koronaviru." Opatření reagují právě na tuto situaci a jsou na místě, bylo třeba je udělat včas," uvedl Vojtěch.

  • Lidé si stáhli přes 100 000 poukazů na lázně

    Češi si k dnešnímu dni stáhli zhruba 100 000 poukazů na státní příspěvek na pobyt v lázních. Uplatnili jich zatím 1218, dalších 15 430 poukazů je spjato s konkrétními rezervacemi. Do programu se zapojilo přes 80 procent firem podnikajících v lázeňství. V ČR jich působí zhruba devět desítek. Kapacity mnoha lázeňských domů jsou už plné, podle ministerstva mají volno především západočeské lázně.

  • Svrčinová: Klidně odejdu, ale důvod nevidím. Do důchodu mám už kousek

    Krajská ředitelka Pavla Svrčinová s kritikou nesouhlasí a pro rezignaci nevidí důvod. „Pokud ji (rezignaci) někdo bude chtít, tak já klidně odejdu, já už do důchodu mám kousek,“ uvedla Svrčinová. Důvod k rezignaci ale necítí. „Situace se uklidňovala, ale najednou od úterka středy začaly přibývat úplně jiné případy než předtím, už neměly souvislost s OKD,“ podotkla. Jmenovala frýdecko-místeckou firmu DEVA, kde vzniklo ohnisko nákazy a hygienici tam nedohledali souvislost s OKD. Hygienici během tiskové konference několikrát zdůraznili, že opatření mají preventivní charakter a mají zamezit dalšímu šíření nákazy v regionu.

  • ODS vyzvala k rezignaci Vojtěcha i krajskou hygieničku

    První místopředseda ODS a šéf jejích poslanců Zbyněk Stanjura dnes vyzval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) k rezignaci. Funkci by podle něj měla opustit i ředitelka moravskoslezských hygieniků Pavla Svrčinová. Stanjura reagoval na dnešní náhlé zpřísnění protiepidemických opatření v Moravskoslezském kraji. Vojtěch podle něj nezvládá funkci ani komunikaci a vyhlášená opatření odporují tomu, co moravskoslezští hygienici dodneška tvrdili. „Ministr zdravotnictví podle mého názoru opravdu nezvládá tu funkci celou dobu covidové krize. Pan premiér (Andrej Babiš) ho vždycky hájí a má dva argumenty - je mladý a je slušný, ale já myslím, že pro 1,2 milionu obyvatel našeho kraje je to prostě málo,“ řekl Stanjura novinářům. „Stát v Moravskoslezském kraji selhává,“ dodal. Podotkl, že ministr do nynějška tvrdil, že situace je pod kontrolou.

  • Maďar: Restrikce ve Slezsku nesouvisí s vývojem v Karviné

    Rozšíření restriktivních opatření proti koronaviru v Moravskoslezském kraji nesouvisí s vývojem lokálního ohniska nákazy na Karvinsku, ale s jejím šířením zahraničními pracovníky. Rádiu Impuls to dnes řekl epidemiolog a šéf odborné skupiny Ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar. Negativní trend ohledně počtu nakažených v Moravskoslezském kraji podle Maďara nevychází ze situace v těžební společnosti OKD, ale z vývoje v řadě firem v kraji. „Nezřídka je to následkem pozitivních testů zahraničních pracovních sil, kdy tito zahraniční pracovníci, včetně mnoha pendlerů, mají velký počet domácích kontaktů, jejich kolegů v práci. A od nich nám hrozí potenciálně zanesení nákazy,“ řekl rádiu.

  • Někteří zahraniční zaměstnanci budou muset doložit test na covid

    Zahraniční pracovníci ze zemí, které nejsou na seznamu bezpečných států kvůli šíření koronaviru, budou muset od pondělí 20. července dokládat negativní test. Zaměstnavatelé v Česku ho budou muset vyžadovat. Týká se to třeba zaměstnanců z Rumunska, Švédska, Bulharska či Portugalska. Na svém Twitteru to dnes uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj se do ČR od pondělí budou moci za určitých podmínek dostat také cizinky a cizinci ze zemí mimo EU za svými českými partnery, se kterými nejsou sezdáni.

  • Vondrák: Nevím, do jaké míry to je panika

    Hejtman Ivo Vondrák se v přímém přenosu dohaduje s hygieniky, podle jeho dat těžkých případů výrazně nepřibývá a kapacita nemocnic je dostatečná, situace je stabilizovaná. Hejtman prohlásil, že roušky v hromadné dopravě jsou podle něj namístě. Ostatním opatřením ale prý moc nerozumí, vnímá je jako moc přísná. Vondrák řekl, že v epidemické situaci nevidí zlom. „Nevím, co vedlo k tomu rozhodnutí. Fakt nevím, do jaké míry ta opatření nejsou spíš opatření panického charakteru. Lidé to vnímají negativně,“ řekl Vondrák.

  • Roušky uvnitř zůstanou zřejmě delší dobu

    Podle hygieniků je nyní trojnásobný nárůst případů, kde nebyla zjištěna žádná vazba na žádné lokální ohnisko. Začíná navíc přibývat případů s těžším průběhem, hlavně u starších lidí. Opatření se budou revidovat po 14 dnech, ve vnitřních prostorách ale roušky zůstanou pravděpodobně delší dobu.

  • Případy „z čistého nebe“

    Padají nám z čistého nebe případy, kdy nejsme schopni prokázat epidemiologickou souvislost, dodala ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny Irena Martinková. Souvislost s ohniskem v OKD se už podle hygieniků téměř neprokazuje. Koronavirus se objevuje u pracovníků z ciziny, několik lidí si nemoc dovezlo z dovolené po Česku. „U některých ohnisek nejsme schopni zjistit, odkud ta nákaza jde, a to je alarmující,“ uvedla ředitelka krajských hygieniků Pavla Svrčinová.

  • Nákaza se šíří mezi staršími lidmi

    Moravskoslezští hygienici zdůvodnili, proč přistoupili k přísnějším opatřením. „Situace na Karvinsku se stabilizovala, vznikla nám ale další lokální ohniska. Šíření tady je. Začíná přibývat komunitních případů, onemocnění se přesouvají mezi osoby starší 65 let,“ uvedla krajská hygienička Irena Martínková. Opatření jsou podle ní potřeba, aby se zamezilo nekontrolovanému šíření.

  • Konec odloučení pro některé páry

  • Povinné testy pro zaměstnance ze zahraničí

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že od 20. července platí nová povinnost pro zaměstnavatele, aby vyžadovali od svých zahraničních pracovníků ze zemí mimo seznam bezpečných (zelených) států negativní negativní test na covid. Nyní se to týká Švédska, většiny zemí mimo EU, Bulharska, Rumunska a Portugalska. Test nesmí být starší než 4 dny.

  • Ruší se i druhý termín Colours of Ostrava

    Festival Colours of Ostrava se neuskuteční ani v náhradním termínu, a to kvůli zpřísněným opatřením v Moravskoslezském kraji. Není jasné, zda organizátoři budou lidem vracet peníze za vstupenky. „Nevím, jak se k tomu mám postavit. Dozvěděla jsem se to před 10 minutami. Nevím, kdo nám škody v tuto chvíli proplatí,“ řekla v ČT24 ředitelka festivalu Zlata Holušová.

  • V Moravskoslezském kraji přibývá ohnisek

    V Moravskoslezském kraji přibývají ohniska nákazy koronavirem. Nákaza se dostala například i na dětský tábor ve Štramberku na Novojičínsku, kde jsou potvrzení dva nemocní. Mimo to nákaza proniká i do zdravotnických zařízení, ohniska jsou i v různých podnicích, a to na Ostravsku, Novojičínsku i Frýdecko-Místecku.

    „Ohniska jsou rozptýlená, což je to nejhorší, co může být. Dokud bylo jedno ohnisko a jinak nic, tak je to dobré. Pokud máte ohniska po jednom po dvou lidech, ale difúzně všude a nedokážete ty lidi vytrasovat, jsou noví a nemají s nikým souvislost, tak to je špatně,“ uvedl Petr Kopřivík z krajské hygienické stanice.

  • Slovinsko vrátilo Česko na seznam bezpečných zemí

    Slovinsko ode dneška vrátilo celou Českou republiku na seznam bezpečných zemí z hlediska rizika nákazy koronavirem. Zrušilo tak omezení, které dosud platilo pro obyvatele Moravskoslezského kraje. Ti už nebudou muset v případě cesty do Slovinska do karantény. Uvedlo to ministerstvo zahraničí v Mapě cestovatele zveřejněné na svém webu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přitom vyhlásil ode dneška kvůli epidemii koronaviru zpřísněná hygienická opatření v celém Moravskoslezském kraji.

  • Z balíčku pro kulturu zatím šlo 100 milionů příspěvkovým organizacím

    Z miliardového balíčku schváleného v dubnu vládou na pomoc kultuře v době koronaviru dostaly 100 milionů korun příspěvkové organizace ministerstva kultury. Balíček počítá s tím, že celkem dostanou 300 milionů korun. Pomoc vlády ve výši 1,07 miliardy korun má směřovat i na podporu nezávislého umění či kulturních institucí, které nezřizuje stát. V těchto případech se teprve vyhodnocují žádosti.

Reklama

Související témata: