Hlavní obsah

Nymburk prozkoumal během rekonstrukce kaple její podzemí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nymburk nechal během rekonstrukce kaple sv. Jana Nepomuckého udělat geofyzikální průzkum jejího podzemí. Město chtělo zjistit, zda se v kapli nenacházejí další podzemní prostory.

Článek

Průzkum potvrdil existenci hrobky, o níž hovořily historické prameny. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí radnice Pavla Kukalová.

Město již dokončilo několik etap rekonstrukce kaple, opravená je střecha i plášť budovy, hotové je kompletní odvodnění. Vznikla nová přístupová cesta a venkovní osvětlení. Zrestaurovány jsou také barokní intarzované dveře, vstupní dvoukřídlé dveře, balustráda a okna. Nyní se pracuje na vnitřních omítkách.

Kvůli zvýšené vlhkosti se město rozhodlo odkrýt kryptu a zjistit, zda se v kapli nenacházejí další podzemní prostory. Pro lokalizaci dutin odborníci použili radar. Interiér kaple byl naskenován ve 3D a vzniklý model posloužil jako mapový podklad pro nedestruktivní průzkum podzemí. Samotná krypta, dutina pod náhrobním kamenem a pohřební komora, byla prozkoumána minisondou.

Zjistilo se, že se pod náhrobním kamenem nachází vstupní šachta do hrobky se schodištěm do vlastní pohřební komory. Ukázalo se, že pohřební komora je prázdná, což odpovídá dostupným informacím. Podle písemných i fotografických pramenů z muzea byla rakev s ostatky Jana Zedricha vyzvednuta z hrobky v 70. letech 20. století.

Pohřební komora je prostor asi 2,5 krát 1,5 metru s plochou klenbou. Klenba i stěny pohřební komory byly kdysi omítnuty a na stěnách je patrná iluzorní malba, imitující velké kvádry.

„Důležitým zjištěním z průzkumu podzemních prostor je skutečnost, že se v ploše celé kaple vyskytuje pod podlahou přibližně metrový zásyp suchého a písčitého sedimentu. Bez obav tedy lze dokončit opravy omítek a provést výmalby spodní části interiéru,“ řekla místostarostka Stanislava Tichá (Nymburk s klidem).

Město následně začne zařizovat interiér kaple. Chystá také další kroky, které přiblíží kapli veřejnosti.

Kaple svatého Jana Nepomuckého v Nymburku je dochovaným presbytářem bývalého konventního kostela Nanebevzetí Panny Marie Růžencové. Je chráněna jako kulturní památka České republiky. Dominikánský klášter začal být budován zároveň se založením města kolem roku 1275.

Reklama

Doporučované