Hlavní obsah

NYT: Čínské a ruské špionážní služby mohou odposlouchávat telefonáty Trumpa, protože používá iPhone namísto vládního telefonu

Trump byl již podle informátorů několikrát vážně vyzván k užívání pevné linky. Navzdory varování prý odmítl.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Čínské a ruské špionážní služby jsou schopny odposlouchávat telefonické hovory prezidenta Trumpa. Uvedl to v článku The New York Times. Důvodem je užívání soukromého iPhonu namísto vládních bezpečnostních telefonů.

Článek

Podle anonymního zdroje New York Times jsou čínské a ruské bezpečnostní složky schopny odposlouchávat Trumpovy telefonické hovory. Trump se ohradil, že celá informace je falešná. Čína však vyšla na veřejnost se seznamem prezidentových důvěrníků, se kterými je Trump údajně v telefonickém spojení.

Čínské a ruské špionážní služby sdělily, že jsou schopni naslouchat soukromým rozhovorům prezidenta Trumpa. Důvodem je užívání iPhonu, namísto bezpečného vládního telefonu. Trump ovšem na svém rozhodnutí trvá a telefon měnit nehodlá.

Neformální postoj, který americký prezident zastává vůči digitální bezpečnosti, může Číně napomáhat ke špionážnímu úsilí, které formuje zahraniční politiku země a informuje o možných způsobech prevence obchodní války, napsal The New York Times.

Informátoři, kteří promluvili pod podmínkou anonymity, prohlásili, že Trump byl již několikrát vážně vyzván k užívání pevné linky. Také sdělili, že prezident výzvu odmítl navzdory závažným bezpečnostním problémům.

Úředníci údajně uvedli, že „mohou jen doufat, že se Trump zdrží diskuse o utajovaných skutečnostech”.

Hodinu poté, co vyšel článek v The New York Times, se prezident Trump ohradil a přímo odpověděl na obvinění.

„Tzv. odborníci v The New York Times napsali dlouhý a nudný článek o používání mobilního telefonu. To, co bylo v článku napsáno, je nesprávně a já nemám čas jejich tvrzení opravovat,” uvedl. „Používám pouze vládní telefony a osobní mobilní telefon jen zřídka. Celý ten příběh je lež," uvedl v příspěvku na Twitteru.

Toto prezidentovo tvrzení je podle New York Times v rozporu s americkými zpravodajskými zprávami „z lidských zdrojů uvnitř zahraničních vlád”, které naznačují, že Čína a Rusko občas odposlouchávají telefonáty prezidenta.

Číňané údajně vytvořili seznam prezidentských důvěrníků, mezi nimiž jsou například miliardář Stephen Schwarzman, generální ředitel soukromé společnosti Blackstone Group nebo Steve Wynn, další miliardář a bývalý kasinový magnát v Las Vegas, který má významné kontakty právě v Číně.

Informátoři uvedli, že se nesnaží zradit prezidenta, ale naopak informace vypustili pro bezpečnost země i prezidenta samotného.

Reklama

Doporučované