Hlavní obsah

O Babiše požádali, důležitý důkaz v kauze Čapí hnízdo se však odkládá

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Syn premiéra Andrej Babiš mladší zpochybnil převody akcií Farmy Čapí hnízdo.

Reklama

Vypracování znaleckého posudku, který zkoumá pravost podpisu Andreje Babiše mladšího na převodu akcií Farmy Čapí hnízdo, bude dokončeno nejspíše až na konci listopadu.

Článek

Ačkoli žádost o vydání končícího premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo už dorazila do nově zvolené Sněmovny, zdržel se vyšetřovatelům nový důležitý důkaz, který podle všeho vyšetřování opět protáhne.

Do konce minulého týdne měl totiž soudní znalec Aleš Čulík vypracovat posudek odpovídající na otázku, zda je autentický podpis premiérova syna Andreje Babiše mladšího z roku 2008 na smlouvě k nabytí čtyř akcií společnosti Farma Čapí hnízdo. Autentičnost podpisu totiž Babiš mladší jako svědek v případu zpochybnil.

Seznam Zprávy zjistily, že znalec na posudku ještě pracuje, protože si od Babiše mladšího vyžádal další materiály, aby mohl uvedený podpis porovnat a vyhodnotit.

„Lhůta pro zpracování znaleckého posudku byla prodloužena, a to v důsledku objektivních překážek, pro které nebylo možné ve stanoveném termínu znalecký posudek zpracovat,“ uvedl mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„Klient v této souvislosti musel napsat několik svých podpisů a také část prostého textu,“ řekl advokát Vítězslav Dohnal, který Babiše mladšího zastupuje a který tím důvod průtahů v případu potvrdil.

Další podpisové vzory si znalec vyžádal od premiérova syna zhruba před dvěma týdny. Kvůli tomu, že byl Babiš mladší v té době ve Švýcarsku, musel je do Česka odeslat. A podle těchto podpisů bude nyní znalec Čulík zjišťovat, zda byl podpis premiérova syna v roce 2008 skutečně zfalšován.

Znamená to, že kromě vyšetřovatelů bude muset čekat také dozorující žalobce Jaroslav Šaroch z pražského státního zastupitelství, před nímž stojí rozhodnutí, zda navrhne na Andreje Babiše staršího obžalobu, nebo případ zastaví.

Podle informací Seznam Zpráv dostal čas do konce listopadu, aby posudek dokončil.

Babiš mladší už na konci srpna v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že v únoru 2008 mu žádné akcie nepatřily. Řekl, že smlouvu o jejich převodu do té doby nepodepsal ani je osobně nepřevzal.

„V letech 2008 až 2010 jsem byl ve Spojených státech a nic jsem podepisovat nemohl,“ uvedl premiérův syn, který byl dříve v kauze také obviněn, ale jeho stíhání bylo později zastaveno.

Babiš mladší říká, že dvacet stránek dokumentů, „které měly něco společného s farmou“, podepsal až „kolem roku 2011 nebo 2012“, když se ze Spojených států vrátil. Dokumenty podle vlastních slov podepsal na žádost svého otce v centrále Agrofertu a k podpisu mu je předložila finanční ředitelka koncernu Petra Procházková.

O tom, zda bude moci být Andrej Babiš trestně stíhán, však musí ještě také rozhodnout nová Sněmovna. Na ni se žalobce Šaroch musel opět obrátit, protože obviněný Babiš získal dnem zvolení v říjnových volbách opět poslaneckou imunitu.

Vedle premiéra je v případu, kde se prověřuje už několik let podezření z dotačního podvodu, trestně stíhána také jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová (Nagyová).

V případu Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř padesát milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované