Hlavní obsah

Babiš jr. u výslechu zpochybnil svůj podpis na smlouvě o akciích, říká zdroj

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš mladší vypovídal v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš mladší byl původně v této kauze obviněn, později bylo jeho stíhání zastaveno. V případu však vypovídal až nyní.

Článek

Policie vyslechla v kauze Čapí hnízdo důležitého svědka: Andreje Babiše mladšího.

V případu, v němž čelí obvinění z dotačního podvodu jeho otec – premiér Andrej Babiš – a s ním bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová).

Pražský vyšetřovatel Tomáš Hádek si syna českého předsedy vlády k výslechu pozval poté, co Babiš mladší veřejně mluvil o tom, že chce v tomto případě mluvit o nových skutečnostech.

Výslech, kterého se vedle vyšetřovatele Hádka účastnil také dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch a advokáti obviněných Michael a Josef Bartončíkovi, v pondělí trval zhruba šest hodin.

Během něj byla Babišovi mladšímu mimo jiné předložena smlouva k nabytí čtyř akcií společnosti Farma Čapí hnízdo. Jeden z účastníků pro Seznam Zprávy popsal, že syn premiéra uvedl, že podpisy na tomto dokumentu nejsou s pravděpodobností jeho. Někdo tak podle Babiše mladšího nejspíše smlouvu podepsal místo něho.

Žalobce Šaroch tak kvůli ověření této informace pravděpodobně nechá vypracovat znalecký posudek, aby zjistil, jestli byl podpis skutečně falešný.

Dosud přitom policie pracovala s verzí, že na přelomu roku 2007 a 2008 držel syn premiéra čtyři akcie společnosti Farma Čapí hnízdo.

Už před několika dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy Babiš mladší uvedl, že v únoru 2008 mu žádné akcie nepatřily. Řekl, že smlouvu o jejich převodu do té doby nepodepsal, ani je osobně nepřevzal. „V letech 2008 až 2010 jsem byl ve Spojených státech a nic jsem podepisovat nemohl,“ uvedl premiérův syn, který byl dříve v kauze také obviněn, ale jeho stíhání bylo později zastaveno a v kauze až dosud nevypovídal.

Babiš mladší říká, že dvacet stránek dokumentů, „které měly něco společného s farmou“, podepsal až „kolem roku 2011 nebo 2012“, když se ze Spojených států vrátil“. Dokumenty podle vlastních slov podepsal na žádost svého otce v centrále Agrofertu a k podpisu mu je předložila finanční ředitelka koncernu Petra Procházková. Zda jde o stejnou smlouvu, která mu byla nyní předložena u výslechu, není jasné.

Při policejním výslechu navíc podle zdroje Seznam Zpráv zazněla také další nová informace. A to, že ani v obchodním rejstříku a ani ve spise nejsou založeny plné moci, na základě kterých byl Babiš mladší zastupován na valných hromadách Farmy Čapí hnízdo. Právě tyto dokumenty by mohly také odhalit, kdo plné moci podepsal.

Jak známo, v případu Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř padesát milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné. Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Po pondělním výslechu je práce policisty Hádka na této kauze téměř u konce. Spis se nyní vrátí zpět žalobci Šarochovi.

Hádek by měl spis předat žalobci do pátku, protože lhůtu pro doplnění dokazování žalobce Šaroch stanovil podle sdělení mluvčího pražských městských státních zástupců do 17. září.

Policista Hádek přitom případ převzal od původního vyšetřovatele kauzy Pavla Nevtípila, který od policie letos v květnu odešel. Když v den svého odchodu do civilu předával žalobci spis k případu, navrhl Šarochovi, aby Babiše seniora a Mayerovou obžaloval.

Ve spisu budou nyní popsány dva nové výslechy, které v uplynulých dnech vyšetřovatel provedl. A musí vypracovat nový návrh pro žalobce Šarocha. Tedy, zda stejně jako předchůdce Nevtípil navrhne, aby byl Babiš obžalován, nebo aby byl případ jinak uzavřen.

„Ve věci si vyhradilo právo na poskytování informací státní zastupitelství,“ uvedla pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Nové okolnosti kolem dění na Farma Čapí hnízdo pak popsal už v červenci Seznam Zprávám bývalý manažer a člen širšího vedení Farmy Čapí hnízdo.

Uvedl, že Andrej Babiš měl na řízení projektu Čapího hnízda bezprostřední vliv.

„Třeba když mne přijímali do Čapího hnízda, přijímal mne někdo, ale podmínky smlouvy jsme řešili přímo s Andrejem Babišem,“ uvedl tento svědek pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované