Hlavní obsah

Babiš podal návrh na zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Žalobce Jaroslav Šaroch má v kauze údajného dotačního podvodu při budování farmy Čapí hnízdo rozhodnout o případné obžalobě premiéra Andreje Babiše do konce srpna.

Článek

Premiér Andrej Babiš se v druhé půli července obrátil na Městské státní zastupitelství v Praze s žádostí o zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Ano, podali jsme návrh na zastavení trestního stíhání,“ potvrdil premiérův právní zástupce v této kauze Michael Bartončík.

V čem spočívá argumentace, na základě které by premiér chtěl, aby jeho návrhu státní zastupitelství vyhovělo, advokát neupřesnil. „Nemohu to krátce shrnout, je to argumentačně velmi obsáhlé a cokoliv z toho vytahovat by bylo jen vytržením z kontextu. Ale těch důvodů pro zastavení je tam vícero,“ dodal za svého klienta Bartončík pro Aktuálně.cz.

Policista Pavel Nevtípil na konci května předal dozorovému žalobci Jaroslavu Šarochovi spis s tím, aby podal obžalobu k soudu. Vrchní státní zastupitelství v Praze posléze Městskému státnímu zastupitelství v Praze uložilo, aby ve věci rozhodlo ve lhůtě do 31. srpna 2021.

Pražské městské státní zastupitelství se v tuto chvíli nebude ke kauze blíže vyjadřovat.

„Státní zástupce se nejpozději do meritorního zpracování věci vypořádá se všemi podáním či podněty, které budou učiněny. Veřejnost pak bude prostřednictvím veřejných sdělovacích prostředků o způsobu vyřízení věci informována,“ uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

V kauze vyšetřovatelé už několik let prověřují, zda přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic bylo oprávněné.

Vedle Babiše je v tomto případě ještě stíhána také bývalá manažerka Agrofertu a zmíněné středočeské farmy Jana Mayerová, která nyní používá své dívčí příjmení Nagyová. I její obhájce podle serveru irozhlas.cz podal návrh na zastavení stíhání.

Před dvěma roky v srpnu Šaroch stíhání v kauze zastavil. Předloni v prosinci ale zvrátil případ tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Šarochův závěr zrušil a nechal případ došetřit.

Pavel Zeman však na svůj post rezignoval, a případ tak – když bude stíhání znovu zastaveno – dostane do ruky jeho nástupce Igor Stříž.

Reklama

Doporučované