Hlavní obsah

Svět z kokpitu bitevníku L-159. Aero chystá novou výrobu

Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Po českých stíhacích letounech roste poptávka, největší letecký výrobce u nás tak uvažuje, že se po třinácti letech znovu pustí do sériové výroby L-159.

Článek

Nový dvoumístný bitevník L-159 vyrobený u nás v Aeru Vodochody si loni objednal Irák. Společnost nyní jedná s ním a také se dvěma jinými zájemci o dalších dodávkách. Sériová výroba českých L-159 tak zřejmě znovu ožije.

Výrobu stíhacích bitevníků typu L-159 společnost Aero Vodochody ukončila v roce 2003, první stroj tohoto typu vyrobila v roce 1997.

Podle expertů je nyní na trhu poptávka po tomto typu letounů a v příštích deseti letech by jich mohlo být vyrobeno několik stovek, proto už loni Aero nevyloučilo obnovení sériové výroby.

„L-159 je ve své kategorii jediným letounem, který aktivně slouží na několika kontinentech a je prověřený v mnoha různých misích. Nyní je proto ten správný čas začít L-159 znovu nabízet a dát tak tomuto letounu novou budoucnost,” uvedl ředitel Aera Vodochody Giuseppe Giordo.

Bitevníky L-159 létaly ve službách několika provozovatelů: Armády České republiky, maďarské armády, irácké armády a americké společnosti Draken International. Česká armáda má největší letku L-159 a letouny v jejích službách slouží při různých misích po Evropě a pravidelně se také účastní vojenských cvičení NATO.

Aero Vodochody Aerospace je největším leteckým výrobcem v Česku. Mezi vývojové priority společnosti patří také nová generace cvičného letounu L-39. Firma rovněž zajišťuje armádě servis pro letouny L-159 a L-39.

Reklama

Související témata:
Aero L-159 ALCA

Doporučované