Hlavní obsah

O Nigela Farage se zajímá FBI, může mít spojitost s ruským vlivem na americké volby

FBI se zaměřila na Farage kvůli ruskému vlivu na prezidentské volby.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Farage není zatčený ani obžalovaný, stal se ale „zájmovou osobou". FBI se o něho zajímá v souvislosti s vyšetřováním vlivu Ruska na prezidentské volby ve Spojených státech.

Článek

Bývalý předseda britské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage se stal předmětem zájmu FBI. Stalo se tak v rámci vyšetřování případného ruského vlivu na prezidentské volby v USA. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Důvodem jsou podle zdrojů deníku Farageovy kontakty na členy volebního štábu nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa a také na zakladatele portálu WikiLeaks Juliana Assangea. WikiLeaks na svém webu zveřejňuje citlivé tajné vládní informace a před volbami v USA vystavil i elektronickou poštu Demokratické strany, kterou ukradli hackeři.

Britský politik se nikdy netajil svou náklonností k americkému prezidentovi. Ve volební kampani ho podporoval a po zvolení byl jedním z prvních, kteří mu veřejně blahopřáli.

Farage označil zprávu za absurdní a dodal, že žádné vazby ho s Ruskem nepojí. „Celá záležitost je podle mě naprosto směšná. Jak můžu být zájmová osoba, když nemám žádné vazby na Rusko," sdělil Farage deníku Daily Mail. Zprávu za absurdní označil i mluvčí UKIP. Podle něj je jediným Rusem, se kterým trávil Farage čas, Garry Kasparov.

Reklama

Doporučované