Hlavní obsah

Vyšetřování Trumpovy kampaně bude pokračovat, ujistil nový šéf FBI. Bílý dům informace nedostane

Trump uvedl, že chtěl Comeyho odvolat už od svého zvolení.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Bilý dům tvrdí, že Trump chtěl Jamese Comeyho odvolat už loni, bývalý ředitel prý navíc neměl podporu svých podřízených. FBI to popírá.

Článek

Americký prezident Donald Trump měl podle mluvčí Bílého domu Sarah Sandersové v plánu odvolat Jamese Comeyho z vedení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) už od svého zvolení. Comey prý navíc ztratil důvěru a podporu svých podřízených a v FBI vládla špatná morálka, což Trumpa znepokojovalo.

Proti tomuto tvrzení se ale ohradil nový šéf FBI Andrew McCabe. Před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami prohlásil, že Comey měl a stále má plnou podporu úřadu: „Jsme velká organizace, je nás 36,5 tisíce, nejenom ve Státech, ale i ve světě. Názory máme na spoustu věcí odlišné, ale můžu s jistotou říct, že drtivá většina lidí v FBI má k řediteli Comeymu pozitivní vztah.”

Comeyho nečekané odvolání podle McCabea nijak neovlivnilo vyšetřování možných ruských zásahů do loňských prezidentských voleb ve Spojených státech. Bude pokračovat, avšak Bílý dům nebude informován o jeho průběhu.

Trump vyhodil už tři lidi, kteří vyšetřovali jeho okolí.Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované