Hlavní obsah

O zářijové pobyty na Lipně je větší zájem než minulé roky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do hotelů a penzionů na Lipně nad Vltavou a okolí od Stožce po Rožmberk míří letos v září o deset procent návštěvníků víc než jiné roky. Zájem je nyní hlavně o víkendové pobyty v jižních Čechách.

Článek

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) chce, aby krajský program slevových voucherů na dovolené nově umožnil strávit zde místo minimálně tří nocí jen dvě. ČTK to řekli mluvčí Turistického spolku Lipenska Pavel Pechoušek a ředitel JCCR Jaromír Polášek.

Ubytovatelé kolem Lipna zažili úspěšný červenec a srpen a zájem trvá. „Léto bylo super a teplé září s babím létem k nám láká stále mnoho hostů. Oproti loňsku evidujeme desetiprocentní nárůst. Výborné jsou hlavně víkendy, ten uplynulý byl pro nás hektický až moc. Kromě stoprocentně obsazeného hotelu dorazily desítky cyklistů a do toho u nás byla velká rodinná oslava,“ uvedla ředitelka hotelu České Žleby Dagmar Šubová.

Zájem Čechů je také o Lipno Lake Resort s kapacitou 550 lidí. V září je meziročně o pět procent víc vytížený, aktuálně ze 70 procent. „Na prodloužený víkend spojený se svátkem svatého Václava jsme vyprodáni,“ řekl majitel společnosti Lipno Lake Resort Luboš Krejza.

Téměř stoprocentně plný je přes víkendy i hotel Svatý Tomáš u Přední Výtoně, jak potvrdil jeho ředitel Vladimír Šlégr. Podobná situace je u Horní Plané. „Září i říjen máme výborně obsazené. Obsazenost je vyšší než 90 procent, a je to zejména díky svatbám a podnikovým akcím. Léto i podzim jsou u nás lépe obsazeny než v minulých letech. Je to ostrý kontrast proti hotelům, které provozujeme v Českém Krumlově,“ uvedl ředitel hotelu Knížecí cesta v Bližší Lhotě u Horní Plané Petr Zemek.

Proti létu se ale zkrátily termíny, kdy si lidé nocleh zamlouvají. V červenci a srpnu si ho turisté rezervovali zhruba pět dní předem, teď i pouze s jednodenním předstihem.

„Pojedou především víkendy a ty se objednávají až čtvrtek před tím, než se vyráží. Výhodu mají ti, kteří mají on-line rezervační systémy. A spustila se houbařská sezona, to nám pomáhá,“ řekl Polášek.

Ve všedních dnech jsou kapacity plné ze 30 až 40 procent, o víkendech ze 60 až 80 procent. Příští týden krajští radní rozhodnou, zda se v systému slev na dovolené minimální délka pobytu zkrátí ze tří nocí na dvě, právě kvůli víkendům.

Kraj spustil na léto systém slev, v němž přispívá rodinám na ubytování při dovolené v kraji a dává slevy do zoo i muzeí. Vyčerpáno je 11,5 milionu z 39 milionů Kč. Slevu 30 procent z ceny ubytování, nejvýše však 300 korun na člověka a noc, mohou získat dvou- až šestičlenné rodiny, z nichž nejméně jeden je starší 18 let. Dosud vouchery využilo 12.000 lidí.

Němci a Rakušané, kteří v létě tvořili až 15 procent návštěvníků, jezdit přestávají. Polášek věří, že turismu v zimě pomohou adventní trhy.

Reklama

Doporučované