Hlavní obsah

O2 arena se po 15 letech dočká dokončení, její šéf má další sny

Areál O2 areny se po patnácti letech dočká dokončení: Podívejte se, jak největší kongresové centrum v České republice vypadá necelý rok před svým slavnostním otevřením.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Z původně tréninkové haly vyrostlo v těsné blízkosti O2 areny největší kulturní a kongresové centrum v České republice. O2 universum za 1,3 miliardy korun otevře své brány v říjnu příštího roku. Jaké jsou další plány generálního ředitele společnosti Bestsport a šéfa celého areálu Roberta Schaffera?

Článek

Až patnáct let po uvedení do provozu bude největší tuzemská aréna definitivně hotova: Pokud půjde vše podle plánů, otevře se v říjnu 2019 veřejnosti areál takzvané malé haly. Ta byla jako hrubá stavba nedokončena a zakonzervovaná od roku 2003. Provozovatel O2 areny společnost Bestsport spadající do portfolia nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investovala do její dostavby 1,3 miliardy korun.

Místo původně jen tréninkové haly v prostorách vyroste největší kulturní a kongresové centrum v České republice, které ponese název O2 universum. Seznam se byl na místě čtyřpatrové stavby, která pokročila do své poslední etapy, podívat. Na reportáž se můžete podívat ve videu.

„Jedná se o multifunkční prostor s asi 20 sály. Tři sály mají kapacitu víc než tisíc osob, ten největší pro koncerty a sportovní zápasy bude mít se zatahovacími tribunami kapacitu pět tisíc míst. Ve chvíli, kdy k tomu připojíte i O2 arenu, bude mít celý objekt kapacitu zhruba 30 tisíc osob. Díky tomu do Česka můžeme přivést kongresy, které sem dosud kvůli nedostatečným kapacitám nemohly. Pořádat budeme i korporátní akce velkých firem a koncerty kapel, které nemají potenciál vyprodat O2 arenu. A v neposlední řadě samozřejmě i sporty jako tenis, basketbal nebo florbal,“ řekl Seznamu generální ředitel Bestsportu a šéf O2 areny Robert Schaffer.

Ve středu zároveň připustil, že první akce už má Bestsport pro O2 universum rezervované: Hned v říjnu 2019 v něm proběhne veletrh dentistů i první koncert zatím nezveřejněného interpreta. V roce 2020 pak bude Praha v prostorách nového kongresového centra hostit světový kongres anesteziologů.

Jak již bylo zmíněno: Největší sál pro pět tisíc lidí vyroste přímo v prostorách, kde mělo být původně umístěno ledové kluziště. Hlavní plocha tohoto sálu je od plochy O2 areny vzdálena jen zhruba třicet metrů a obě budovy propojuje společná chodba. Mohou fungovat společně i nezávisle na sobě.

„Malá aréna byla původně navržena jako tréninkové kluziště a druhá plocha. Pokud bychom ji tam měli, nevzniknou žádné tribuny a to by z ekonomického hlediska nedávalo smysl. Na omezený čas tam budeme moct umístit mobilní ledovou plochu. To si dovedu představit třeba v případě, že bude Praha skutečně hostit hokejové mistrovství světa v roce 2023. Tak, aby týmy jako při posledním šampionátu nemusely na tréninky a rozbruslení přejíždět z O2 areny do Holešovic,“ vysvětlil Schaffer.

Zároveň dodal, že už za rok pro potřeby O2 areny a O2 universa PPF zahájí na východní straně O2 areny výstavbu čtyřhvězdičkového hotelu se 300 pokoji.

Jak Schaffer řekl Seznamu již před třemi týdny, chystá Bestsport investice také do samotné O2 areny. Ta by do plánovaného šampionátu v ledním hokeji měla projít zásadní obměnou. Vyměnit by se v ní během příštích dvou až tří let měly například všechny sedačky na tribunách nebo kostka nad ledem. Víc si můžete přečíst na odkazu níže.

Když se šéf O2 areny usadil do křesla své kanceláře, vlastně ani nemusel dlouho přemýšlet. Schaffer pro Seznam Zprávy vybral tři nejsilnější momenty, které v hale zažil, prakticky okamžitě. „Určitě musím zmínit vítězství českého týmu v Davis Cupu, které ve strhujícím posledním zápase zařídil Radek Štěpánek. Takovou euforii v hale jsem ještě neviděl. Velice silný moment pro mě byl i koncert Jaromíra Nohavici. Nikdo jiný totiž nedokázal bez světelných efektů a jen s heligonkou v ruce umlčet vyprodané tribuny. A v neposlední řadě musím zmínit i dvojkoncert Leoše Mareše. Bylo neuvěřitelné, jakým způsobem dokázal halu dvakrát za sebou vyprodat,“ řekl.

A nemusel dodávat, že po plánované dostavbě celého areálu bude snít dál. Co by chtěl návštěvníkům nabídnout?

„Můj sen je tady vidět zahrát Coldplay nebo U2. A ty sny se postupně plní. Už dřív jsem říkal, že bych tady viděl Federera a Nadala. A vidíte, nakonec u nás poprvé v historii hráli spolu čtyřhru na jedné straně. Rozsah nesplněných snů se zmenšuje. Když si ale tyhle velké kapely plánují turné, je to o penězích. U nás je průměrná cena vstupenky na takové koncerty nějakých 43 eur. Ve Švýcarsku nebo jinde v západní Evropě ta průměrná vstupenka dosahuje výše 70 eur. Když pak plánují turné, nemají neomezené množství termínů. Agenti pak z ekonomického hlediska plánují termíny tam, kde vydělají co nejvíce peněz. Na druhou stranu Metallica je také velká kapela a letos v dubnu nám tu zahrála. Takže nic není nemožné,“ usmál se Schaffer.

Zároveň dodal, že je O2 arena připravena příští rok v říjnu pořádat i utkání NHL, termín pro něj má vybookovaný, i když vedení ligy návrat soutěžního zápasu do České republiky zatím oficiálně nepotvrdilo.

Reklama

Doporučované