Hlavní obsah

Obama francouzským prezidentem? Petice už posbírala desetitisíce podpisů

Desítky tisíc lidí podepsaly petici za kandidaturu Baracka Obamy na francouzského prezidenta.

 

Reklama

Primárně jde o recesi, organizátoři hlasování ale chtějí také ukázat, že jsou Francouzi ze současných politiků unavení.

Článek

Čtyřicet dva tisíc podpisů za jediný týden posbírala internetová petice na podporu kandidatury bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy v květnových volbách hlavy Francie.

„Francouzi jsou připraveni učinit radikální rozhodnutí, petice jim radikální řešení nabízí,” stojí v prohlášení na webu.

Barack Obama by se měl stát hlavou nové, šesté republiky. Reálná šance na úspěch je malá, předně proto, že bývalý první muž Spojených států nesplňuje základní kritéria pro zvolení francouzským prezidentem.

Jde hlavně o vtip, organizátoři petice ale chtějí jejím prostřednictvím upozornit i na to, že Francouzi jsou současnou politickou reprezentací unavení.

Všichni kandidáti jsou buď korupčníci, nebo podvodníci. Jste jediná naděje Francie.

Někteří se bojí, že situace se nezlepší ani s příchodem nového francouzského prezidenta. Dva z hlavních kandidátů se potýkají se skandály. Marine Le Penová čelí obvinění z podněcování rasové nenávisti, její názory jsou navíc poměrně vyhraněné. Francois Fillon pak aktuálně musí vysvětlovat, proč zaměstnával za štědrý plat svoji manželku Penelope, finanční prokuratura ho vyšetřuje za neoprávněné obohacování.

První kolo prezidentských voleb se ve Francii uskuteční 23. dubna. V něm je mírnou favoritkou Le Penová.

Reklama

Doporučované