Hlavní obsah

Obama slaví 60. Z velkolepé party sešlo, Clooney a Spielberg nepřijdou

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Barack Obama dnes dosáhl věku šedesáti let

Reklama

Bývalý prezident USA Barack Obama chystal pompézní oslavu 60. narozenin. Seznam hostů se ale na poslední chvíli rozhodl výrazně zeštíhlit kvůli zhoršující se pandemické situaci. Nakonec bude slavit jen s rodinou a přáteli.

Článek

Bývalému americkému prezidentovi je dnes 60 let. Své kulatiny plánoval velkolepě oslavit na svém sídle na ostrově Martha’s Vineyard v Massachusstes tuto sobotu. Z velké sešlosti se spoustou hostů ale na poslední chvíli sešlo. Výrazně snížit počet účastníků se Obama rozhodl kvůli šíření nakažlivé delta varianty. Slavné osobnosti a významní činitelé se tak akce nakonec účastnit nebudou. Své narozeniny Obama oslaví nakonec pouze v rodinném a přátelském kruhu.

Obamova mluvčí Hannah Hankins uvedla, že venkovní slavnost plánovali měsíce dopředu a měli přitom na paměti všechny pokyny týkající se veřejného zdraví. Situace se ovšem v uplynulých měsících a týdnech změnila a Barack Obama s manželkou Michelle se rozhodli oslavu přizpůsobit měnícím se okolnostem. Na poslední chvíli tak výrazně snížili kapacitu celé akce. Mluvčí dnes ráno také oznámila, že Obama „je vděčný za všechna narozeninová přání, která mu na dálku lidé posílají a těší se až se všemi bude moci setkat osobně“.

Podle médií měly být na akci pozvány stovky lidí. Mezi nimi bývalí úředníci Obamovy administrativy, slavné osobnosti nebo demokratiští donátoři. Mnozí z původně pozvaných si už na ostrově pronajali domy, některé z nich dokonce zpráva o tom, že z hromadné akce sešlo, zastihla už na cestě na ostrov. Další pak byli uprostřed plánování podstoupení covidového testu, jehož výsledek měli předložit před vstupem na akci pověřenému koordinátorovi.

Podle amerického deníku The New York Post měli být na seznamu pozvaných slavné osobnosti jako herec George Clooney, režisér Steven Spielberg nebo moderátorka Oprah Winfreyová. Mezi hosty měl být také současný prezident Joe Biden, který byl za Obamovy vlády viceprezidentem. Ten se ale nakonec rozhodl, že se slavnosti raději nezúčastní.

Velkolepá oslava se začala s přibývajícím počtem případů koronaviru stávat čím dál častěji terčem kritiky. Denní počty nakažených v USA po několika měsících znovu dosahují vysokých čísel a pandemická situace v zemi není příznivá. Americké Centrum pro kontrolu a pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se nedávno rozhodlo opět zpřísnit proticovidoá nařízení a zavedlo povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorách pro všechny obyvatele, bez ohledu na to, zda už za sebou mají obě dávky očkování.

Podle Davida Axelroda, který ja bývalým Obamovým nejvyšším poradcem, přistupovali Obamovi k situaci během plánování opatrně a viru se od začátku obávali. Své hosty opakovaně nabádali, aby se před oslavou narozenin nechali otestovat, několikrát také vyzývali k očkování.

Reklama

Související témata:

Doporučované