Hlavní obsah

Nejpozději 3. května obchody otevřou, řekl ministr

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (ANO).

Reklama

Obchody se podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) otevřou nejpozději 3. května.

Článek

„Směřujeme k tomu, aby se obchody otevřely nejpozději od 3. května,“ uvedl v pořadu Nový den televize CNN Prima News ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Již v pondělí vláda představila určité kroky rozvolnění, které mají začít platit od pondělí 26. dubna. „Na 26. dubna jsou už kroky schváleny. Nechceme to ještě teď měnit, protože i to bylo v minulosti kritizováno,“ řekl v televizi Arenberger.

Podle něj se ve čtvrtek znovu sejde vláda a projedná další rozvolňování. „Svolali jsme ji dříve právě proto, abychom měli trochu větší prostor a mohli před víkendem říct, jaký bude vývoj v následujících deseti dnech. Podle toho budeme postupovat,“ popsal Arenberger.

Školky by mohly otevřít i v dalších krajích

Od pondělí 26. dubna se obnoví praktická výuka na středních školách a v posledních ročnících vysokých škol. Zároveň se kompletně otevřou mateřské školy v krajích, kde je týdenní přírůstek nových případů pod 100 na 100 tisíc obyvatel.

V současnosti se Česko pohybuje na úrovni 200 případů na 100 tisíc obyvatel, ve dvou krajích ale už sedmidenní incidence klesla ke zmiňované „magické stovce“. Jedná se o Královéhradecký a Karlovarský kraj, tam se tedy pro žáky restartuje nejen praktická výuka, ale pro nejmenší děti se otevřou i mateřské školy a dětské skupiny. Děti nebudou muset být testovány ani nosit roušky.

Otevření školek se ale možná bude týkat i dalších krajů. „Proto jsme si dali to zasedání na čtvrtek, abychom mohli zohlednit i středeční data. Pokud se nějaký kraj přiblíží k hranici 100 případů na 100 tisíc obyvatel, tak bychom ho tam přidali,“ řekl Arenberger. Nejlepším kandidátem je podle něj Plzeňský kraj.

Školky nesmí ohrozit rozvolňování

Ohledně otevření školek ale nebyla vláda jednotná. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) chtěl od ministerstva zdravotnictví záruku, že tímto krokem nedojde k narušení rozvolňovacího scénáře.

„Pokud by se otevřely i mateřské školy, muselo by ministerstvo zdravotnictví jednoznačně deklarovat, že to nezamezí dalším etapám návratu žáků druhých stupňů do škol a dalších ročníků vysokých škol,“ řekl před jednáním vlády Plaga. Dodal, že ohrožením návratu dalších žáků nesmí být ani uvolnění obchodů.

K částečnému otevření školek tedy došlo a ve čtvrtek může vláda pokračovat i dalším uvolněním v oblasti obchodu nebo služeb.

Podle Arenbergera je vývoj epidemie vratký. „Rozhodli jsme se pro hranici 100 na 100 tisíc obyvatel proto, že jsme se trápili v dlouhé uzávěře. A tak jsme začali trošku ambiciózněji. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že třeba v Německu nebo okolních zemích je hranice pro bezpečnější rozvolňování kolem 50 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel. Takže určitě pokračujeme správným směrem, ale o to více musíme být obezřetnější, abychom zbytečně nezvrátili příznivý vývoj,“ zdůraznil Arenberger.

Reklama

Doporučované