Hlavní obsah

Český „zázrak“ na covid narazil na severu. Podvod, tvrdí Švédové

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Prémiová kvalita z České republiky. Původ těchto testů na covid-19 však zpochybnila švédská společnost.

Reklama

Seznam Zprávy odkrývají pozadí úspěchu české firmy, která dostala mezi prvními povolení prodávat laické antigenní testy odhalující covid pozitivitu ze slin.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví otevřelo na konci února dveře k opravdu velkému byznysu. Začalo udělovat výjimky (povolení) k prodeji antigenních testů v České republice pro použití laiky.

Jednu z prvních výjimek získala v oboru neznámá brněnská společnost Bakter Medical, která vznikla teprve před půl rokem, nemá žádné reference a patří čtyřiadvacetiletému bývalému boxerovi Jaroslavu Kalinovi. Ten už jednou za koronavirové krize během jarního nouzového stavu vydělal, když od jeho někdejší firmy Supervize Hologramy koupilo Ministerstvo zdravotnictví 400 tisíc respirátorů. Kalina je v Číně pořídil za 38 korun za kus, ale ministerstvu prodal za 150.

Na podzim vyměnil bývalý rohovník respirátory za lukrativní výrobu antigenních testů značky Saligen. „Jsme první český výrobce. Vyvinuli jsme vlastní neinvazivní antigenní test. Jako jediní v ČR disponujeme validační laboratorní studií,“ nešetří superlativy na webových stránkách Bakter Medical a Saligenu.

Že ho však renomovaná švédská společnost ZandCell podezřívá z podvodu, podala na něj trestní oznámení a zahájila soudní řízení o náhradu škody, se už na jeho stránkách nedočtete.

Vzniklo to námi

„Je to know-how plus to, jak to celé vzniklo,“ odpovídá Jaroslav Kalina po telefonu Seznam Zprávám na otázku, co je na Saligenu českého. A jak to tedy celé vzniklo? „Námi jako českou společností, když někde něco vymyslíte, nějaký produkt,“ dodává.

Na dotaz, jak se mu podařilo za několik měsíců existence firmy vyvinout vlastní antigenní test ze slin, odpovídá poněkud nekonkrétně. „My jako jednotlivci máme bohaté zkušenosti s dalšími věcmi i z jiných oborů. Že teď byla firma založená na účely tohoto medicínského prostředku a dalších zdravotnických potřeb, které vyvíjíme, to jsou věci druhotné,“ říká Jaroslav Kalina.

Na webových stránkách jeho antigenního testu Saligen je o tom prezentace plná grafů, testů, grafických prvků a odkazů na zahraniční studie. Po bližším zkoumání se však velmi nápadně podobá tomu, jak svou produkci prezentuje v oboru mnohem renomovanější výrobce antigenního testu Saliva, kterým je švédská biotechnologická firma ZandCell.

Její majitel Michael Zand je při konfrontaci s produkcí české Kalinovy firmy konsternován.

„Tu prezentaci nám ukradl,“ říká na adresu exboxera. „Navíc je tak hloupý, že ji jen do písmene nechal přeložit a vyvěsil na své stránky,“ zlobí se švédský výrobce a vypráví, jakou zkušenost s českým podnikatelem udělal.

Premiér je crazy

Michael Zand popisuje, jak ho Jaroslav Kalina loni v říjnu oslovil e-mailem s tím, že by chtěl být distributorem právě švédského testu Saliva v České republice a na Slovensku. „Uděláme velký byznys,“ sliboval prý švédskému majiteli ZandCellu.

Nakonec si plácli a podepsali distributorskou smlouvu. Michael Zand říká, že předal „distributorovi“ dokumentaci, data, dvě validační studie a samozřejmě vzorky švédských testů.

„Pan Kalina mi posílal fotky, kde všude naše testy zkouší, vytahoval se, s kým vlivným se setkal, ale žádný obchod nerealizoval. Vymlouval se na pomalost českých úřadů,“ vypráví Michael Zand a jako důkaz posílá náhled, jak s Jaroslavem Kalinou komunikovali.

Z kopií SMS zpráv čteme, jak se loni 26. listopadu Jaroslav Kalina pochlubil do Švédska dokonce i schůzkou s premiérem Andrejem Babišem.

„Kdybyste viděli výraz našeho premiéra, jak byl z produktu nadšený, byli byste v nebi. Byl jako dítě,“ napsal Kalina mizernou angličtinou Michaelu Zandovi. „Premiér je crazy. Ostatním řekl, ať drží hubu a tak, a oni byli jak děti. Bylo to tak roztomilé,“ pochvaloval si Jaroslav Kalina jednání s Babišem a své dojmy uzavřel řadou smajlíků.

O měsíc později pak poslal do Švédska fotografie z Úřadu vlády a žádal Švédy o rychlé zaslání dalších vzorků antigenních testů. „To je pro vládu. Potřebují to. 200 kusů pro ně a jejich rodiny. Je to na jejich soukromou prosbu. Musím jim to dát. Musí mě milovat,“ píše Michaelu Zandovi.

Problém je, že předseda české vlády si na nic z toho, co Jaroslav Kalina líčil Švédům, nepamatuje.

„Neznám toho pána,“ napsal Seznam Zprávám Andrej Babiš v SMS zprávě. „Nevzpomínám si na něj. Na Úřad vlády chodí množství nabídek různého zdravotnického materiálu a všechny přeposíláme na Ministerstvo zdravotnictví.“

Nefungovalo to

Švédům přes optimistické zprávy z Česka postupně docházela s českým distributorem trpělivost. Jaroslavu Kalinovi dali nůž na krk: buď od nich už konečně začne něco kupovat, nebo spolupráce skončí.

Brněnský podnikatel se poté podle Michaela Zanda odmlčel a až v polovině února do Švédska napsal, že má vlastní produkt Saligen a že ho už prodal víc než 3,5 milionu kusů.

Švédský majitel ZandCellu říká, že v tu chvíli mu všechno došlo.

„Myslím si, že zneužil naše dokumenty, aby získal výjimku k povolení prodeje antigenních testů v České republice,“ uvedl. „Podle nás je to podvod. My jsme sice přišli o nějaké vzorky, které jsme mu dali zdarma, a o profit, ale on podvedl i vaše úřady,“ domnívá se Michael Zand.

Na Jaroslava Kalinu podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání několika trestných činů včetně podvodu nebo porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a zahájil s ním soudní řízení ve Švédsku i v České republice.

Brněnský podnikatel ke vztahům se švédskou firmou reagoval jen sdělením, že spolupráce nefungovala.

„My jsme s nimi nebyli spokojení. Celá ta okolnost nás dohnala k tomu, abychom udělali svoje testy.“

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Český antigenní test Saligen.

Povolili to, teď mlčí

Odhalit detaily, jak české ministerstvo zdravotnictví umožnilo prodej antigenních testů firmě, která možná poskytla nekorektní dokumentaci – nebo jak říká švédská firma ZandCell, dokumentaci získanou podvodem –, je zatím nesplnitelný úkol.

Seznam Zprávy sice resort požádaly o dokumentaci včetně validační studie, na základě níž byla Bakter Medical udělena výjimka k prodeji antigenního testu, avšak ukázalo se, že výrobce je v tomto případě ze strany úřadů chráněn.

Nyní už bývalá mluvčí resortu Barbora Peterová totiž žádost redakce zamítla s tím, že do správního spisu prý mají právo nahlížet jen účastníci řízení a jejich zástupci, a tudíž dokumentaci zveřejnit nelze. Seznam Zprávy tedy požádaly o dokumentaci znovu, tentokrát ale na základě žádosti o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Zatím odpověď nedorazila.

Validační studii odmítl poskytnout také Jaroslav Kalina a sdílný nebyl ani na otázky týkající se výroby českého Saligenu. „Máme ji v zahraničí,“ řekl. „Kde konkrétně? To vám nechci říkat. Jděte do Applu a zeptejte se, kde vyrábí telefony. Taky vám to neřeknou,“ přirovnává bývalý boxer svoji výrobu k poměrům globální korporace. „Je to naše obchodní tajemství. Jediné, co mohu prohlásit, že to není (výroba) v Číně.“

Jistou možnost, jak se testy Saligen dostávají na české pulty, však nevylučují další informace na jeho webových stránkách.

Návod na použití testu, který je zde publikován, je totiž shodný jako u jiného antigenního testu COVID19 Ag Gold. Ten však prodává jihokorejská farmaceutická firma PCL. Stejný vizuál, stejné grafické prvky, stejný text, stejné obrázky. Jen jazykem návodu není angličtina, ale čeština.

Seznam Zprávy několik vzorků pořídily od českého distributora a posuďte (podle přiložené fotogalerie a dokumentace k výrobku) sami.

Zkumavka s roztokem, náustek, testovací karta, dokonce i pytlík proti vlhkosti jsou identické. Rozdíl je pouze v potisku krabice a v ceně. Český distributor prodává test za 139 korun za kus, „český výrobce“ Bakter Medical za 450 korun za kus.

+3

Že by na základě dokumentace zpochybněné Švédy ve skutečnosti pod vlastní značkou prodával jihokorejské testy PCL, Jaroslav Kalina rezolutně odmítá.

V odhalování pravého původu jeho výrobků však budou Seznam Zprávy v příštích dnech pokračovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované