Hlavní obsah

Obětí koronaviru by mohlo být i Muzeum barokních soch v Chrudimi

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jednou z obětí koronaviru by se mohlo stát i Muzeum barokních soch v Chrudimi. Vedení města již dlouho zvažuje, jak málo navštěvovanou instituci provozovat, aby nepřinášela každoroční ztrátu 2,5 milionu korun.

Článek

Radnice hledá úspory v rozpočtu, jehož příjmy se ztenčí následkem restrikcí na obranu proti epidemii nemoci covid-19 a nižšího výkonu ekonomiky.

„Zadal jsem vedoucím odborů úkol, aby určili položky v rozpočtu, které se dají bezbolestně škrtnout, a pak i ty, které se dají škrtnout s bolestmi. Myslím si, že někdo navrhne i zavření Muzea barokních soch,“ řekl ČTK starosta František Pilný. Jeho úplné zrušení ale odmítá.

V Muzeu barokních soch se konají také koncerty, přednášky, svatby nebo další akce. Jednou z možností dalšího fungování je také občasné otevření po dobu jejich konání nebo o víkendech.

Podle dřívějších statistik do muzea přišli v průměru tři platící návštěvníci denně. Zájem o prohlídky dlouhodobě stagnuje, zatímco u dalších muzejních institucí ve městě roste.

Loni v prosinci se vedení města rozhodlo, že se pokusí muzeum zatraktivnit. V podzemní kryptě měla vzniknout interaktivní expozice, epidemie však plány změnila.

Většinu soch v muzeu si Chrudim půjčuje na několik let, zvláště od katolické církve. Někdy je však musí na své náklady restaurovat, což stojí u jedné včetně převozu a pojištění i stovky tisíc korun.

V minulosti se uvažovalo i o tom, že v suterénu kostela by mohla být restaurace, což by ekonomiku budovy zlepšilo. Nájemce se však nenašel.

Přestavba zchátralého klášterního kostela svatého Josefa ze 17. století v centru města na muzeum přišla Chrudim téměř na 100 milionů korun, z nichž zhruba 40 procent uhradila dotace Evropské unie. Proti původním předpokladům se cena kvůli požadavkům památkářů, změnám projektu a vybavení zvýšila o více než 30 milionů korun. Radnice si od opravy slibovala, že muzeum do města přiláká kromě milovníků barokního umění i další turisty, což se však nepotvrdilo.

Reklama

Doporučované