Hlavní obsah

Oběťmi krize budou ženy. Čekají je vyhazovy a nižší platy

Foto: Profimedia.cz

Práci zatím ztrácí více žen než mužů. Pracují totiž v pohostinství a službách (ilustrační fotografie).

Reklama

Pandemie dopadne především na ženy. Ztratí práci častěji než muži. A vyhazov jich zažije víc než při krizi před deseti lety. Pracují totiž v oborech, které vláda „vypnula“, a leží na nich péče o děti, tvrdí studie CERGE-EI.

Článek

Servírka, kadeřnice nebo referentka v cestovní kanceláři. Typická oběť první vlny propouštění koronakrize. „Ženy jsou zaměstnány v sektorech služeb, které byly epidemií zasaženy jako první. Ve Spojených státech je to ve statistikách nezaměstnanosti dobře vidět. V Česku zatím tolik ne. Máme tu ošetřovné, které je většinou čerpáno právě ženami,“ říká analytik CERGE-EI Filip Pertold, který se na studii podílel.

Nárůst nezaměstnanosti po první vlně karantény v tuzemsku skutečně nebyl dramatický. Startovala na nízkých číslech kolem dvou procent a vzrostla u mužů zhruba o 0,5 a u žen o 0,7 %. Podle studie institutu CERGE-EI to horší ale ještě přijde. A to už v září. Ženy s malými dětmi totiž patrně přestanou mít nárok na ošetřovné ve výši 80 % mzdy. Pak přijde druhá vlna výpovědí.

„Když se zavřely školy, logicky se musel někdo o děti starat. A domácnostem se víc vyplatí, aby zůstala doma žena, přijdou o nižší plat. Významnou roli hrají v Česku společenské normy, péče o děti je považována za ženskou záležitost,“ vysvětluje Pertold, proč pandemie zasáhne hlavně ženy.

Před dobou „covidovou“ trávily české matky téměř dvakrát víc času péčí o děti než otcové. I ženy zaměstnané na plný úvazek trávily péčí o děti o polovinu více času než otcové zaměstnaní na plný úvazek.

Ženy vydělávají o pětinu méně než muži

„Do určité míry žijeme ve společnosti, která dělí práce na mužské a ženské. V Česku máme vysoký podíl zpracovatelského průmyslu, až třetina zaměstnanců pracuje v tomto sektoru. Tradičně i kvůli struktuře škol jsou to muži. Na technických školách máme extrémně málo žen ve srovnání se západní Evropou a Spojenými státy. Tam je na IT oborech až 40 % žen,“ zmiňuje Pertold. Ženy u nás zase převažují na pedagogických školách.

Nízký podíl studentek v technických oborech je vidět na výdělcích. Rozdíl mezi platy Čechů a Češek je veliký, přes 20 %. A s krizí se podle Filipa Pertolda situace ještě zhorší. „Je dost pravděpodobné, že se nůžky mezi platy mužů a žen otevřou ještě víc. Staraly se o děti, mají kariérní přestávku. To může znamenat menší šanci na povýšení. Patrně budou muset hledat práci v jiných sektorech, než je cestovní ruch, a to jim může trvat déle,“ dodal.

Celý rozhovor s Filipem Pertoldem si můžete poslechnout v záhlaví článku.

Reklama

Doporučované