Hlavní obsah

Obliba Stalina mezi Rusy roste. Město pojmenovalo 25 ulic podle diktátora

Svět bez obalu: Jedno ruské město přejmenovalo 25 svých ulic, aby tak uctilo památku diktátora. Je to známka toho, že Rusové mají pro Josifa Stalina stále větší slabost.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Obliba Stalina mezi Rusy stále roste. Dokazuje to i poslední průzkum, kdy ho kladně hodnotilo okolo 70 procent Rusů. Většina z nich je také přesvědčena, že měl v historii země pozitivní roli.

Článek

V roce 1991 se rozpadl Sovětský svaz a většina země se chtěla vyrovnat se svou historickou minulostí. Většina měst se tak vrátila k původnímu názvu. Přejmenováno bylo také velké množství ulic a z veřejného prostoru zmizely sochy, které připomínaly nedávnou temnou minulost.

Nostalgie po rozpadu Sovětského svazu tak stále mezi Rusy roste. Velké oblibě se těší i její představitelé, zvláště ten nejkrutější – Josif Vissarionovič Stalin. Dokládá to například jedno ruské město, které přejmenovalo 25 svých ulic, aby tak uctilo památku nejznámějšího sovětského lídra. Je to známka toho, že je Stalin mezi Rusy stále oblíbenější.

Proč se k tomuto kroku rozhodli, vysvětluje jeden z místních v rozhovoru pro RFE/RL: „Je to stejné, jako když jsou ulice pojmenované po Leninovi. Zní to stejně. Oba dva byli hrdinové bolševické revoluce. Není na tom nic hrozného.“

Stalinova vláda v letech 1924–1953 má na svědomí smrt milionů Rusů. Jeho vláda je spojovaná s velkými represemi proti obyvatelstvu a pronásledováním menšin. Odpůrci režimu byli většinou bez soudu popraveni nebo odvezeni do gulagu – ruské obdoby koncentračního tábora.

Přesto po více než 80 letech od Stalinova takzvaného Velkého teroru (1936–1938), kdy mu podle historických pramenů padlo za oběť přes jeden milion lidí, uvádí 70 procent Rusů (podle posledního průzkumu), že měl v historii Ruska pozitivní roli, a represe ospravedlňují hospodářskými a politickými úspěchy země.

Stalin zemřel v roce 1953 a jeho nástupce Nikita Chruščov na dvacátém sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu v tajném proslovu odhalil rozsah zločinů svého předchůdce. Zároveň ukončil „kult osobnosti“. Procesu, který nastal, se začalo říkat destalinizace.

Jak ukazují akce pořádané na Rudém náměstí, dodnes mnoho Rusů neochvějně chrání jeho památku, i když někteří Stalina odsuzují.

Jak řekl jeden z odpůrců Stalina: „Ať shoří v pekle, popravil tolik lidí, je to vrah žen i dětí.“

Vášně nebudí jen Stalin. Studenti vyšší ekonomické školy v Moskvě sepsali petici za odstranění sochy Felixe Edmundoviče Dzeržinskijho – zakladatele nechvalně proslulé tajné policie Čeka, která má na svědomí spousty nevinných obětí.

Názory na sovětskou minulost zůstávají v ruské společnosti nadále hluboce rozpolceny.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované