Hlavní obsah

Obnova lesoparku v brněnské Čertově rokli bude letos pokračovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Brně budou pokračovat investiční akce, jejíchž cílem je obnova a zkrášlení zeleně. Zahrnují ošetření stromů a výsadbu v Čertově rokli, úpravu a dosadbu vegetace v Žabovřeskách nebo regeneraci sídlištní zeleně v Kohoutovicích.

Článek

Vše vyjde na téměř 13 milionů korun, uvedla v tiskové zprávě primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Projekty nezahrnují jen samotnou revitalizaci, ale i dvouletou následnou péči. Dotace má pokrýt 60 procent způsobilých nákladů, u Libušiny třídy jde až o 85 procent.

Finančně nejnákladnější je obnova zeleně v Čertově rokli, kde činí předpokládané náklady 5,9 milionu korun. Letos tam bude pokračovat obnova rozsáhlého lesoparku, který je důležitým městským prostorem pro obyvatele sídliště Lesná. V druhé etapě se obnovy dočkají zhruba tři hektary z celkových 12. Pracovníci tam na jaře ošetří stromy a keře a pokácí suché či hmyzem nevratně poškozené stromy. Poté vysadí nové, aby vznikl druhově pestrý porost. „V plánu je i pokračování ve výsadbě keřů, obnově bylinného patra, terénních úpravách pro zlepšení zasakování vody, založení trávníků nebo vytváření protierozních opatření,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Úprava a dosadba vegetace v Klímově ulici v Žabovřeskách obnáší úpravu stromů řezem a zmlazení živých plotů. Zeleň v ulici doplní nově vysazené lípy, javory, ovocné stromy, keře a drobné cibuloviny. Součástí je také odstranění starého nefunkčního mobiliáře, který nahradí nový. Předpokládané náklady činí dva miliony korun.

Obnova sídlištní zeleně v okolí Libušiny třídy v Kohoutovicích zahrnuje především výsadbu domácích druhů stromů, keřů a zlepšení struktury travních porostů. Lokalitu sídliště, které vzniklo v 70. letech 20. století, doplní směs okrasných trav, nenáročné trvalky, jarní cibuloviny, aleje jeřábů, květnaté louky, keře, jabloně, trávníky a stromy. Náklady vedení města odhaduje na pět milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované