Hlavní obsah

Obrazem: Jak se žije v posledním matriarchátu v Evropě

Geograficky izolované estonské ostrovy jsou poslední matriarchální společností v Evropě, kde se starší ženy starají o každodenní život, zatímco jejich manželé cestují po moři.

Reklama

Článek

Cyklus Velká srdce, silné ruce vypráví příběh žen, které žijí na estonských ostrovech Kihnu a Manija v Baltském moři. Dozvídáme se o vývoji této jedinečné společnosti, drsných podmínkách, které snášela po mnoho desetiletí jako součást Sovětského svazu, a také o zvycích lidového oblékání. Z důvodu geografické izolovanosti se zde v průběhu staletí rozvinulo silné komunitní cítění. Tyto starší ženy jsou považovány za poslední matriarchální společnost v Evropě. Starají se téměř o vše na souši, zatímco jejich manželé cestují po moři.

Dokumentární projekt fotografky Anne Helene Gjelstadové, který přiblížil svět těchto pozoruhodných žen, teď vychází znovu jako fotografická publikace v nakladatelství Dewi Lewis Publishing.

+15

Anne Helene Gjelstadová (1956)

» Norská fotografka a pedagožka. Její vášní je dokumentování životních příběhů. Posledních jedenáct let sleduje životy starších žen z estonských ostrovů Kihnu a Manija v Baltském moři.

» Projekt Velká srdce, silné ruce je příspěvkem, který pomůže uchovat tradice a kulturu tohoto jedinečného společenství.

Reklama

Doporučované