Hlavní obsah

Obrazem: Moře u Srí Lanky vyplavilo po nehodě lodi stovky mrtvých želv

Bez komentáře: Na lodi MV X-Press Pearl vypukl 20. května požár. Během něho uniklo do moře několik tun plastových granulí a chemikálií.Video: AP

 

Reklama

Téměř stovku mrtvých želv s poškozenými hrdly a krunýři, asi desítku uhynulých delfínů a plejtváka obrovského vyplavilo moře na pobřeží Srí Lanky.

Článek

Ekologové jsou přesvědčeni, že případy souvisí s květnovým požárem a následným potopením kontejnerové lodi, uvedla agentura AP.

Požár na lodi MV X-Press Pearl, plující pod singapurskou vlajkou, vypukl 20. května a trvalo 12 dní, než se ho podařilo uhasit. Podle úřadů se vzňaly chemikálie, které plavidlo přepravovalo.

+5

Ve více než 1 400 kontejnerech bylo 25 tun kyseliny dusičné a dalších chemických látek, jež byly naloženy v Indii. Pětadvacetičlenná posádka, kterou tvořili mimo jiné Filipínci, Číňané, Indové a Rusové, byla evakuována. Plavidlo nacházející se asi 18 kilometrů od srílanské metropole Kolomba se nakonec potopilo.

Srílanské námořnictvo uvedlo, že většinu chemikálií požár zničil. Do vody však uniklo několik tun plastových granulí, které se používají k výrobě plastových sáčků, obavy vzbuzoval i možný únik nafty z nádrží s palivem. Chemikálie znečistily okolní vody a dlouhý pás srílanských pláží, které s oblibou vyhledávají turisté.

Experti rovněž upozornili na hrozbu pro mořské živočichy, kteří si drobné plasty snadno spletou s potravou.

Těla uhynulých mořských živočichů se na srílanském pobřeží začala podle ekologů objevovat několik dní po začátku požáru.

„Předběžně můžeme říct, že příčinou jejich smrti byly popáleniny či chemikálie,“ uvedl představitel srílanského ministerstva životního prostředí Anil Jasinghe.

Thushan Kapurusinghe, který se již více než 30 let věnuje ochraně želv, to potvrdil. Podle něj uhynulé želvy krvácely z ústní dutiny, hrdla a kloaky, další měly ohořelé krunýře.

Tamní pobřeží je domovem pěti druhů želv, které tam pravidelně přicházejí naklást vejce. Dané období připadá na březen až červen.

Mořský biolog Lalith Ekanayake na základě rozsahu požáru a množství chemikálií na lodi odhadl, že uhynulo nejméně 400 želv. Mnohá z těl se ale podle něj potopila nebo byla odnesena dále na moře.

Srílanská vláda má v plánu požadovat po společnosti X-Press Feeders finanční náhradu ve výši 40 milionů dolarů za způsobenou škodu, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované