Hlavní obsah

Obrazem: Příběhy turistického ráje, kterým otřásl koronavirus

Foto: Kontokali Bay Resort & Spa

Prázdná pláž hotelového resortu Kontokali Bay Resort & Spa.

Reklama

Na řecké ostrovy se ročně vydávají statisíce Čechů… oprava, vydávaly statisíce Čechů. Pandemie všechno změnila.

Článek
Foto: Kontokali Bay Resort & Spa

V současnosti uzavřený resort Kontokali Bay Resort & Spa na Korfu.

Hotelové resorty jsou nedílnou součástí řeckého turismu. Podle prezidenta Asociace hotelů na Korfu Babise Voulgarise, který zároveň vlastní pětihvězdičkový resort Kontokali Bay Resort & Spa, na letošní sezonu otevře přibližně polovina hotelů z celkových čtyř set. Jeho vlastní resort zatím zeje prázdnotou. Voulgaris očekává pro letošní rok maximálně dvacetiprocentní obsazenost.

Řecku podle předběžných dat tamního statistického úřadu v hotelech a dalších ubytovacích zařízeních přespalo loni od ledna do září přes 19 milionů lidí. Pro Čechy je to jedna z nejoblíbenějších destinací, kam vyrážejí s cestovními kancelářemi. Podle Českého statistického úřadu tam loni delší pobyt strávilo 407 000 Čechů.

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý zaměstnanec hotelu, který bojuje za lepší podmínky pro lidi bez práce.

Ještě v loňském roce byl zaměstnanec hotelového resortu na Korfu, kde pomáhal s technickým provozem a údržbou. V letošním roce ale pan Stavros stráví dost možná bez práce. Sám od státu získal podporu v nezaměstnanosti, chystá se však v příštím týdnu zúčastnit demonstrace, která má podle jeho slov poukázat na pohodlný přístup řeckého státního systému.

Foto: Seznam Zprávy

Menu restaurace Vrachos vedení nabízí prostřednictvím QR kódu.

„Oskenuj QR kód a prohlédni si naše menu.“ V restauracích a tavernách na ostrově Korfu nepotkáte obsluhu bez roušky nebo obličejového štítu. Po delší odmlce však znovu otevřená restaurace Vrachos Palaiokastritsa nabízí své menu ke shlédnutí pomocí QR kódu. Návštěvníci tak mohou vybrat objednávku a zároveň se vyvarovat zbytečného dotyku, jak sdělil pro Seznam Zprávy jeden ze zaměstnanců.

Foto: Seznam Zprávy

Podnikatelka Petra, která provozuje tavernu ve městě Agios Georgios.

Podnikatelka Petra se do jižní části Korfu odstěhovala už před více než patnácti lety. Se svým manželem s řeckými kořeny se kromě provozu taverny ve vesnici Agios Georgios stará o dva potomky. Zpožděný a táhlý rozjezd letošní turistické sezony jejich podnikání natolik ochromil, že Petra doufá, že tržby pokryjí alespoň jejich základní potřeby na další měsíce.

Foto: Seznam Zprávy

Hygienické opatření v nejnavštěvovanějším muzeu na ostrově Korfu.

Na dovolené se jistojistě každý turista setká s mnoha opatřeními. Výjimkou nebude nošení roušek a sociální distanc. V nejnavštěvovanějším muzeu ostrova dodržují také maximální počet osob v areálu nebo balí audioprůvodce do igelitových sáčků, které mají stroj chránit před kontaktem s potenciálně nemocnou osobou.

Foto: Seznam Zprávy

Plážový prodejce náramků Sapon.

Tamní pláže obchází také množství prodejců, kteří nabízejí pro dovolenou typické zboží. Na fotografii je vyfocen obchodník s náramky Sapon, který v jižní oblasti ostrova, ve městě Agios Georgios prodává už deset let.

O současné situaci vyjely Seznam Zprávy reportovat na řecký ostrov Korfu ve spolupráci s cestovní agenturou Invia.

Reklama

Doporučované