Hlavní obsah

Obyvatelé Domova Háj v Ledči nad Sázavou budou od podzimu bydlet v nových domcích

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Obyvatelé Domova Háj v Ledči nad Sázavou se z původní jedné velké budovy přestěhují do nových domků rodinného typu, které pro ně nechal kraj v posledních letech postavit v několika městech Havlíčkobrodska.

Článek

Ředitelka Dana Pajerová předpokládá stěhování posledního klienta i zaměstnanců z původního ústavu letos v září. Kraj Vysočina tak dokončí přeměnu svého třetího ústavního zařízení.

Domov Háj se může postarat až o 70 lidí s mentálním nebo kombinovaným postižením ve věku od 18 let. „Teď jsme ve finále v rámci stěhování. Stavby jsou buď dokončené nebo se dokončují a postupně je přebíráme,“ řekla ředitelka.

V domcích jsou domácnosti pro dva až šest lidí. Jejich obyvatelé se o sebe budou starat sami. Budou si uklízet, rozhodovat například o tom, co si nakoupí nebo uvaří. „My říkáme, že si přebírají život do svých rukou. Když má člověk mentální postižení, tak to neznamená, že nemůže žít běžným životem, z velké části,“ uvedla Pajerová. Pracovníci domova pomohou s tím, na co obyvatelé domků nebudou stačit.

Podle údajů na webu domov navázal na činnost ústavu sociální péče v Rozsochatci, v přístavbě nemocnice u Ledče nad Sázavou fungoval od poloviny 90. let. „Transformovali jsme původních 70 lůžek v několika patrech tohoto objektu,“ řekl dnes novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) k dokončovanému novému bydlení. Doplnil, že v Golčově Jeníkově se ještě připravuje stavba denního stacionáře, který by mohl být dokončený v roce 2023.

Obydlené už jsou dva domky ve Světlé nad Sázavou, v každém žije šest klientů domova. Před dokončením jsou podle hejtmana další domky ve Světlé nad Sázavou. Domky jsou dokončované nebo se staví i v Havlíčkově Brodě, Ledči nad Sázavou, Golčově Jeníkově a Chotěboři. „Celkově se ten projekt pohybuje v objemu 272 milionů korun, přičemž poskytnutá dotace v rámci transformace činila 215 milionů korun,“ řekl.

Pro původní budovu Domova Háj podle hejtmana kraj pravděpodobně nenajde jiné využití a zatím počítá s tím, že ji bude opouštět. „Ale jednání teprve probíhají,“ uvedl. Navazující areál nemocnice patří městu, má ho pronajatý společnost Vysočinské nemocnice.

V minulých letech už se na Vysočině díky projektům dotovaným unií přestěhovali do rodinných domků všichni obyvatelé ústavů sociální péče Domov bez zámku v Náměšti nad Oslavou a Domov Jeřabina v Pelhřimově, transformace pokračuje v Křižanově. Podle hejtmana by chtěl kraj postupně podobně proměnit všechna ústavní zařízení.

Reklama

Doporučované