Hlavní obsah

Obyvatelé Krnova na Bruntálsku budou mít od května k dispozici sdílená kola

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Obyvatelé a návštěvníci Krnova na Bruntálsku budou mít od května k dispozici sdílená kola. Ve městě je bude provozovat společnost Nextbike. Na dvaceti místech ve městě bude k dispozici šedesát kol.

Článek

Služba bude fungovat na celém území města, včetně jeho místních částí. Prvních patnáct minut půjčení bude zdarma, za každých dalších započatých třicet minut cyklista zaplatí 12 korun, což je cena jízdného v krnovské městské hromadné dopravě. Dalších více než osm korun bude dotovat město.

„Bikesharing bude provozovat společnost, která v zadávacím řízení nabídla nejnižší cenu za jednu výpůjčku bez ohledu na dobu jízdy, a to 20,19 korun včetně DPH. Provozovatel se ve smlouvě zároveň zavázal k zajištění servisu, přemísťování kol a také ke sběru dat o pohybu kol i parkování,“ řekla mluvčí města Dita Círová. Údaje podle ní následně poslouží jako podklad pro rozšíření městského mobiliáře – cyklostojanů.

Město má na tuto službu v rozpočtu pro letošní rok vyčleněno 970 tisíc korun. „Podle smlouvy bude služba provozována od 1. května do 30. listopadu nebo do vyčerpání vyčleněné částky, a to podle případu, který nastane dříve,“ řekla cyklokoordinátorka Kristýna Kutálková z odboru rozvoje města.

Sdílená kola fungují už několik let v Opavě. Provozovatel služby tam loni evidoval 40 tisíc výpůjček. Lidé najezdili přes 52 tisíc kilometrů. Nejvíc si Opavané kola půjčovali v září, kdy jich bylo téměř osm tisíc. Lidi si nejradši pro kola přicházeli k nádraží Opava východ, obchodnímu centru Breda, Ptačímu vrchu či k Hlásce. Stejná místa volili nejčastěji pro zaparkování.

Reklama

Doporučované