Hlavní obsah

Obyvatelé města, na které Saddám Husajn nechal shodit chemické zbraně, požadují po chemičkách 10 miliard dolarů

Pořad Svět bez obalu.Video: Milan Šíma

 

Reklama

16letý Azad Qaraman Abdullah se stejně jako dalších asi 20 zdejších dětí narodil s vrozenou vadou. Vyrůstá s umělými protézami, které dostal od jihokorejské charitativní organizace, ale teď už nemůže získat nové.

Článek

6. března 1988 letadla Saddámovy armády shodila v Iráku na kurdské město Halabža yperit a další chemické látky. 30 let poté má Ali Mahmud Muhammad stále potíže s dýcháním. Musí si pomáhat kyslíkem a určitě už nikdy nezapomene na chvíli, kdy byl plynem zasažen. „Oči se mi zaplnily slzami. Nemohl jsem se nadechnout. A asi za půl hodiny jsem ztratil vědomí,“ vzpomíná Muhammad.

16letý Azad Qaraman Abdullah se narodil s vrozenou vadou, stejně jako asi 20 dalších dětí. Vyrůstá s umělými protézami, které dostal od jihokorejské charitativní organizace, ale teď už nemůže získat nové. „Ve svém životě se ničeho nebojím, mám teď ale jeden malý problém. Potřebuji nové silikonové nebo umělé robotické nohy,“ říká Abdullah.

V pořadu Svět bez obalu jsme už minulý týden připomněli 30. výročí jednoho z nejhorších chemických útoků na civilisty v historii, při kterém v roce 1988 v iráckém městě Halabža zahynulo okolo 5000 lidí. Mnoho přeživších stále bojuje s důsledky útoku - mají chronické respirační problémy, je mezi nimi větší výskyt rakoviny a také větší množství problémů novorozeňat.

Obyvatelé města se snaží získat alespoň finanční kompenzaci. Irácký soud označil chemický útok za genocidu a u kurdského soudu bylo pak zahájeno řízení proti německým, francouzským a dalším západním firmám, které se - podle místních obyvatel - na útoku podílely tím, že dodávaly Saddámu Husajnovi bojové chemické látky. Ti, kteří útok přežili, požadují kompenzaci 10 miliard dolarů.

Ali a tisíce dalších stále bojují o svoje zdraví a také za svou spravedlnost - třicet let poté, co byla Halabža brutálně napadena.

Pořad Svět bez obalu sledujte každou neděli ve 20:30 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované