Hlavní obsah

Obyvatelé z oblasti okolo Fukušimy se vracejí domů. Vyhráno ale nemají, většina města Ókuma je stále radioaktivní

Někteří obyvatelé města Ókuma se po osmi letech mohou vrátit domů.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Obyvatelé z okolí jaderné elektrárny Fukušima se od 10. dubna mohou vrátit domů. Japonské úřady po osmi letech od havárie oznámily, že 40 procent města Ókuma je bezpečných pro pobyt. Město je od Fukušimy vzdálené asi sedm kilometrů.

Článek

Japonské úřady po osmi letech zpřístupnily část města Ókuma, jež bylo evakuováno po havárii jaderné elektrárny Fukušima, kterou 11. března 2011 poničilo katastrofální zemětřesení a přívalová vlna tsunami.

Hladina radiace téměř v polovině klesla na úroveň, která je bezpečná pro trvalý pobyt původních obyvatel. Radiaci zásadně snížily dekontaminační práce, ke kterým v oblasti města ležícího asi sedm kilometrů jihozápadně od elektrárny docházelo v minulých letech.

Další město Futaba, které je nedaleko elektrárny, však stále zůstává uzavřené.

Úřady ve středu oznámily, že 40 procent města Ókuma je nyní bezpečných pro trvalý pobyt. Z 10 341 lidí, kteří v Ókumě žili před katastrofou, jich ale podle průzkumu veřejného mínění z loňského roku plánuje návrat do svého domovského města jen 12,5 procenta.

List Asahi šimbun uvedl, že téměř dvě třetiny evakuovaných obyvatel mají stále obavy ze zamoření radiací, navzdory tvrzení úřadů, že oblast byla úspěšně vyčištěna. Řada obyvatel navíc v uplynulých osmi letech našla nové zaměstnání a domov v jiné lokalitě a už se nechce stěhovat.

Zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály a následná vlna tsunami si v roce 2011 vyžádaly v Japonsku téměř 19 tisíc obětí a způsobily největší nukleární neštěstí ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Přírodní katastrofa vyřadila ve Fukušimě z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice. Únik radiace ve Fukušimě si vynutil evakuaci zhruba 160 tisíc lidí.

Příkaz k evakuaci byl od té doby zrušen ve většině nepřístupných zón, v několika městech ležících nejblíže elektrárně ale stále platí. V březnu úřady registrovaly více než 40 tisíc lidí, kteří se stále nemohou vrátit do svých domovů, včetně 10 tisíc obyvatel města Ókuma.

Obyvatelé Ókumy měli v poslední době dovoleno denně navštěvovat své domovy, aby je mohli udržovat. Místní představitelé doufají, že návrat lidí podpoří zejména otevření nové radnice, obchodu s potravinami a další infrastruktury. Tuto obnovu města plánují na příští měsíc.

Problém s radiací ve městě ale stále trvá. Část centra města poblíž vlakového nádraží zůstává uzavřená kvůli hladině radiace překračující povolené limity. Také nemocnice nebude fungovat ještě dva roky, takže místní budou muset za lékařskou péčí dojíždět autobusem do sousedního města.

Oblast mezi městy Ókuma a Futaba se navíc v současné době využívá jako provizorní úložiště více než dvou milionů metrů krychlových radioaktivní zeminy, která byla shromážděna během dekontaminačních prací kolem Fukušimy v uplynulých letech. Vláda slíbila, že ji do roku 2045 z prefektury Fukušima odveze, doposud se jí ale nepodařilo najít místo, kde by mohla být trvale uložena.

Kritici zpřístupňování oblasti kolem Fukušimy tvrdí, že vláda usiluje o rychlý návrat lidí do dříve zamořených oblastí kvůli letní olympiádě, která se uskuteční v Tokiu příští rok. Iniciativa má ukázat, že je země bezpečná.

Reklama

Doporučované